Бургаските училища днес са в розово

13:00, 22 фев 17 25 614 Шрифт:
Автор:

Розови балони са окачени в дворовете и класните стаи на редица учебни заведения в Бургас. Поводът е Световният ден за борба с тормоза в училище, който се чества всяка година в последната сряда на месец февруари. На този ден участниците са помолени да носят розови дрехи, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

В ОУ „Васил Априлов” в Бургас днес и ученици, и учители са в тениски, ризи, обувки, панделки, чанти и всякакви други аксесоари с розов цвят. Подобно е положението и в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, видя репортер на Topnovini.bg.

На специални табла са залепени множество розови тениски от картон, като върху тях са изписани призиви и са нарисувани картинки срещу насилието в училище.

„Агресията е израз на слабост и страх. Не бъди страхлив!“, „Не на тормоза, да на любовта“, „Стоп на дразненето“, „Не избивай комплексите си, не бий ближния“ – това са само малка част от надписите върху розовите изрезки.

 
Табла с розови тениски са изложени в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Снимка: Topnovini.bg

В Бургас агресията в училище е особено силна в последните години. Любопитно е, че участници в нея все по-често са момичета. В интернет се появиха няколко клипа на бой между ученички.

Денят на розовата фланелка води началото си от Канада, като всичко започва като протест срещу инцидент, станал в местно училище. Това събитие е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007 г. в тяхното школо група от по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло. На следващия ден Дейвид и Травис решили да се организират да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред възпитаниците на други училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама