Продадоха телефона на Адолф Хитлер

04:34, 20 фев 17 / Любопитно 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Началната цена бе 100 хиляди и продажната цена е в средата на диапазона, оценен от аукционната къща „Алекзандър Хисторикъл аукшънс” (Alexander Historical Auctions) - между 200 хиляди и 300 хиляди долара. Това съобщава АФП. Аукционната къща отказа да даде индикации за самоличността или националността на купувача, който участва в търга по телефона.

Устройството, открито в бункера на лидера на нацистка Германия след поражението на Германия, носи върху себе си името на Адолф Хитлер и пречупения кръст, увенчан с орел - символа на Третия райх.

На търга, който се проведе в Мериленд, на източното крайбрежие на Съединените щати, бяха изнесени повече от 1000 предмета. Те бяха отворени за купувачи от целия свят по телефона.

По този телефон, свързващ Адолф Хитлер с Вермахта, армията на Третия райх, нацисткия лидер е издал повечето от своите заповеди през последните две години на Втората световна война, сочи информацията от аукционната къща.

Апаратът е бил изнесен от Германия от бившия британски бригаден генерал Ралф Райнър, който посещава Берлин в началото на май 1945 г. на другия ден след капитулацията на нацистка Германия. Телефонът му бил предложен от руски офицери, а след смъртта му бил запазен от неговия син.

Повече от 70 години по-късно червената боя на телефона, произведен от германската компания "Сименс" (Siemens) се е олющила и разкрива оригиналния черен цвят на устройството от бакелит.

Това е „вероятно”, твърдят от къщата, „най-разрушителното оръжие на всички времена, което изпраща милиони (хора) на смърт по целия свят”.

Телефонът е бил „преносимото устройство за унищожение на Хитлер, използвано в автомобили, влакове, неговите главни щабове”, обясняват още от къщата, като уточняват, че е работел до „последните отчаяни дни” на нацисткия режим. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама