С молитва, филм и факелно шествие Бургас почита Апостола

07:06, 19 фев 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С три събития в неделния ден бургазлии ще почетат паметта на Васил Левски. Поводът е 144-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Традиционната за 19 февруари заупокойна молитва започва от 11:30 часа пред паметника на Левски в Приморски парк. След нея признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя на мемориала.

Веднага след това, от 12.00 часа, в зала „Георги Баев“ на Морското казино ще бъде излъчен документалният филм "Левски пред съда на Портата и историята". Той разказва защо и как през есента на 1872 г. турските власти разкриват комитетската мрежа на българската освободителна организация, разказва за хода, резултатите и отзвука на последвалия съдебен процес срещу Дякона и неговите сподвижници в края на 1872 г. и началото на 1873 г. Основен акцент във филма пада върху значимото му място и роля в тези събития, за действията на Левски преди залавянето му, за пътя от Къкрина към София и най-вече за поведението му пред  посрещналите го със смесени чувства султански съдници.

Кулминацията на днешните събития за Васил Левски е факелното шествие, което ще се проведе за четвърта поредна година. Негов основен организатор е неправителствената Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ), като поканени да се включат са всички родолюбиви бургазлии.

Шествието със знамена, факли, транспаранти, оркестър тръгва в 18:00 от площад „Тройката“. Оттам се спуска по ул. „Александровска“ по посока Общината и завива към улица „Богороди“. Крайната точка е паметникът на Апостола в Морската градина, където ще се положат венци, цветя, организаторите ще държат реч, деца ще кажат стихотворение и на финала ще има минута мълчание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама