Живко Табаков: Неприемането на антикорупционния закон е от големите пропуски на 43-ото НС

09:31, 28 яну 17 / Политика 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интервю с общинския председател на "Движение България на гражданите" в Бургас и заместник областен координатор на партията.

Г-н Табаков, сякаш вчера отминаха президентските избори и вече се задават нови – извънредни парламентарни. В ДБГ вече имате ли избистрена програма, с която ще се представите пред избирателите?

Програмата на ДБГ винаги е била ясна и категорична – продължаване на съдебната реформа, антикорупционни мерки, инвестиции в сферата на образованието, здравеопазването и културата. Стабилна държава в секторите икономика и сигурност, борба с демографската криза.

Някои партии вече започнаха конференциите за номинация на депутати. Как стоят нещата при вас, има ли яснота кои и колко ще са кандидатите за народни представители на ДБГ в Бургас и областта?

Ние започнахме тази процедура в началото на тази седмица, но без пресконференции. Всяка една от общинските структури в областта ще номинира кандидатите си за народни представители. Предполагам, че в началото на февруари ще разполагаме с конкретни имена на представители на ДБГ, които ще бъдат включени в общата листа на коалиция Реформаторски блок. При номинациите нямаме ограничения относно броя на лицата, но в общата листа те ще са не повече от шест. В понеделник имахме събрание на общинските председатели от Бургаска област, където се прокрадна желанието да дадем път и на лица от гражданската квота.

С кои други партии бихте се коалирали за парламентарните избори?

Коалиционни партньори виждам единствено в център-дясно, които обаче биха подкрепили активната борба с корупцията и продължаване на реформите в съдебната система.

Като част от Реформаторския блок, как гледате на новите политически проекти на отцепниците Радан Кънев и Христо Иванов? Смятате ли, че те биха имали успех извън обединението на десните партии?

Не съм аз човекът, който ще предрича бъдещето на двете нови партии. Това ще покаже вотът на предстоящите избори, но те са длъжни да изпробват силите си, които извън обединената Десница не съм сигурен, че ще бъдат достатъчни.

Служебното правителство вече е факт. Каква оценка бихте дали на работата на кабинета „Борисов 2“?

РБ беше един от двигателите на кабинета „Борисов 2“ и това даде своите положителни резултати по отношение на съдебна реформа, образование и здравеопазване. Разбира се, че имаше неща, за които времето не стигна. Един от най-големите пропуски на 43-ото Народно събрание бе липсата на воля за приемането на антикорупционния закон. Това, че законът не събра нужното мнозинство на второ четене, говори, че липсва политическа воля за борба с корупцията. Явно страхът и личните интереси са взели превес, което е жалко и пагубно за страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама