Осъдиха богослов от Бургас, разпространявал порно с малолетни

11:02, 26 яну 17 25 715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура–Бургас съдът постанови осъдителна присъда спрямо българския гражданин Виталий Ч. – богослов по образование, продавач в магазин по професия. Той е признат за виновен за това, че на 28 септември 2015 г. в апартамент на бургаската улица „Гладстон” държал на твърд диск на преносим компютър порнографски материали, за създаването на които е използвано лице ненавършило 18 години. Мъжът не само набавял порното за собствено ползване, изтегляйки ги от интернет, но и ги разпространявал в мрежата. 

Виталий Ч., който има завършена магистърска степен по теология (библейско и догматическо богословие), е с наложено наказание от 1 г. и 9 м. „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 4 години. Наложена му е и „глоба“ в размер на 2500 лв.

Осъденият притежавал преносим компютър със зарядно устройство, ведно със съдържащ се в него хард диск, които съхранявал на домашния си адрес в Бургас. Той осъществявал достъп до интернет посредством посочената компютърна конфигурация, чрез услугите на доставчик на интернет.

Виталий проявявал интерес към порнографски материали - аудиовизуално произведения и снимки, с участието на мололетни лица. Воден от този си интерес, той започнал да се снабдява с такива произведения от интернет, използвайки собственият си компютър. Снабдяването с тези произведения подсъдимият извършвал посредством компютърна програма за споделяне на файлове, която е била инсталирана на лаптопа му.

Мъжът привлякъл вниманието на Службата за борба с организираната престъпност (СБОП) в Бургас, след като на 24 юни 2015 г. IP адресът на неговия компютър е засечен да проявява неестествено повишена активност в интернет пространството, като генерирал голям по обем трафик на данни, насочен към сървъри извън територията на България. Трафикът бил насочен конкретно към сървъри, от които се споделяли порнографски видеоматериали с участието на малолетни лица.

При извършването на компютърно-разузнавателни мероприятия служителите на СБОП-Бургас установили, че около 15.20 часа на 28 септември 2015г. се разпространява до неограничен брой потребители в интернет пространството файлове с порнографски видеоматериали с участието на малолетни и непълнолетни лица.

При неотложност на случая и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, на същата дата за времето от 18.50 часа до 19.30 часа било извършено претърсване и изземване в апартамента, обитаван от подсъдимия. Било установено, че на компютъра е инсталирана компютърна програма за споделяне на файлове. При стартиране на тази програма бил установен файл с обем от 7.05 GB заявен за сподeляне, който при пускането на програмата стартирал споделянето на файловете в него, които били с порнографско съдържание. Било установено, че на работния плод на компютъра се намират изведени две папки с големина от 29.1 GB, които съдържали порнографски материали.

Присъдата на Районен съд-Бургас може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града. Ако по време на 4-годишния изпитателен срок Виталий Ч. отново бъде засечен да се занимава със същата дейност, неговото наказание ще стане ефективно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама