Ученици и писатели в Бургас почитат жертвите на Холокоста

10:20, 23 яну 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще отбележи 27 януари - Международен ден в памет на жертвите на Холокоста, под мотото „Ако забравим, значи сме съучастници”. Този цитат на писателя, драматург, журналист и нобелов лауреат за мир Ели Визел е избран не случайно. Център „Алеф” остава верен на идеята си да приобщава младите хора към принципите на хуманизма и да превръща паметни дати от световната история в своеобразен урок по човеколюбие и толерантност. Тази година заедно с „Алеф” своята почит към погубените от хитлерофашизма ще поднесат учениците от ГПЧЕ „Васил Левски” и Сдружение Бургаска писателска общност.

На 25 януари от 17 часа в Дома на писателите в Бургас ще се проведе възпоменателна вечер „Езикът на историята”, подготвена от учениците от Х клас на ГПЧЕ „Васил Левски” с помощта на Любов Джунгурова – учител по български  език и литература в гимназията и с методическото съдействие на Център „Алеф”. Младежите не са се поколебали да се върнат назад в историята и заедно с Ели Визел и мемоарната му книга „Нощта” да съпреживеят ужаса на Втората световна война.

Ели Визел е сред малкото оцелели от Аушвиц и Бухенвалд. Автор е на над 40 книги, повечето от които са удостоени с престижни литературни награди, носител на Нобелова награда за мир и посланик на мира в ООН. Преживяното в лагерите на смъртта описва в книгата си „Нощта”, преведена на 30 езика, и в пиесата си „Процесът срещу Бог”. Именно на тях се основават учениците от руската гимназия, които подготвят мултимедийна презентация и дискусия за живота на Визел и неговите съвременници, за чудовищните последствия от Холокоста и за уроците на миналото, от усвояването на които зависи бъдещето.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста се отбелязва всяка година в Бургас с различни инициативи – нетрадиционно и емоционално, насочени  основно към най-младите поколения, каквато е и основната цел на „Алеф” – да ги накара да съпреживеят изстраданото, да преосмислят историята и да направят своите изводи за бъдещето.

През миналата година в почит към жертвите на Холокоста 12 бургаски поети отправиха своите послания за общочовешките ценности в поетичната вечер „Паметта като спасение”. Сега щафетата поемат младежите, за да кажат „не” на насилието и да изведат на повърхността най-доблестните човешки качества – човеколюбие и нетърпимост към жестокостта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама