Близки до ВИС и СИК фирми поемат плажове в Несебър и Слънчев бряг

10:18, 22 яну 17 25 3524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новите наематели на плажовете „Слънчев бряг – север“ и „Несебър – юг“, които бяха избрани през тази седмица, са фирми – наследници на силовите групировки ВИС и СИК. Това пише в обширен материал онлайн изданието Capital.bg. Припомняме, че концесиите на двата плажа бяха развалени в края на миналата година заради системни нарушения, но това решение се оспорва в съда и според туристическото министерство фирмите отказват да предадат плажовете.

За стопанисване на плажа в Несебър са се явили седем кандидата, а избраният победител е компанията "Ауто фактор", еднолична собственост на Кирил Спасов, която е предложила годишна такса от 432 хил. лв. и цена от 8 лв. за чадър и шезлонг.

Спасов е познато лице в управлението на плажове по Черноморието. Той е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете Слънчев бряг-юг (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и Поморие-изток според националния концесионен регистър. То е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев.

След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки.

Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 г. Стоименов беше застрелян в началото на януари миналата година в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

От надпреварата за ивицата са били отстранени участниците "Арнаудова-77", "Поморие-мениджмънт-1", "Сънсет бийч", "Топаз трейд", "ЗОП консултинг". Недопусната е била и общинската фирма "Общински плажове-Несебър", която също е подала оферта за наемател на плажа, става ясно от заповедта за избор на победител.

Висок интерес е имало и към един от генериращите най-много бизнес плаж – "Слънчев бряг-север". За негов наемател е избрана компанията "Булимпекс", която е инвеститор в хотелския комплекс "Хелена ризорт" в Слънчев бряг и е основана от покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който имаше интереси и в оръжейния бизнес, и Младен Михалев–Маджо, който е един от основателите на СИК. В края на 2015 г. общото събрание на дружеството е взело решение да удвои уставния му капитал - от 7 на 14 млн. лв., като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, като в момента той държи пряко малко над 30% от капитала. Другият голям пакет е в близкото до СИК офшорно дружество "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър".

"Булимпекс" ще плаща годишна такса от 1.65 млн. лв. за стопанисването на плажа, което е и една от най-високите цени, постигана при подобни конкурси. Цената за ползване на чадър пък ще бъде фиксирана на 8 лв.

"Булимпекс" печели договора за наем в конкуренция с още четири фирми. Сред подалите оферти са дружествата "Юнивърсъл фуудс", еднолична собственост на Божидар Стоянов, както и "Фантастика-2002" на Светослав Цанков. Отпаднали от търга са и две фирми, свързани с други хотелиери в Слънчев бряг. Едната е компанията "Победа", чийто съсобственик Сава Чоролеев има и туристически бизнес, а другата е "ДИТ хотели" на Румен Чандъров. Чоролеев и Чандъров участват чрез свои дружества и в компанията "Сънинвест", която държеше концесията на плажа допреди два месеца, но беше развалена от правителството заради системни нарушения, свързани най-вече със задължителната по закон свободна зона. Преди около две седмици пък министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че "Сънинвест" отказва "да предаде" плажа на държавата и обжалва в съда решението за разтрогване на концесията.

Тъй като и плажът "Несебър-юг" е с развален договор за концесия от ноември, отново заради констатирани нарушения на стопанисващата го компания "Сироко", сега договорите за наем и на двете ивици са сключени под условие, става ясно от прессъобщение на туристическото министерство. "Новите наематели ще започнат стопанисването им, след като държавата ги изземе от вече бившите им концесионери, които към момента отказват да предадат изключителна държавна собственост доброволно", се казва още в него.

В момента текат процедурите за избор на наематели за 5 години на още няколко плажа - "Несебър-изток", "Несебър-Стар град", "Къмпинг Веселие", "Офицерски плаж-запад", "Царево-Василико", "Устието на Велека" и "Попски плаж-север 5". Отварянето на офертите и изборът на победител в тях ще се случи в средата на февруари, когато вече трябва да е започнал мандатът на служебния кабинет.

По-рано бяха определени и концесионерите на шест плажа в Бургаска област - „Къмпинг „Оазис“, „Дюни-юг“, „Обзор-юг“, „Нов плаж „Свети Влас“, „Свети Влас-изток“ и „Къмпинг Нестинарка“.

Очаква се да бъдат избрани и новите концесионери на плажовете "Бургас-север" и "Поморие-централен". Тяхното оповестяване се забави заради постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама