22,27 млн. лв. ще струва пречиствателната станция, която ще обслужва Приморско и Китен

12:37, 21 яну 17 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
22,27 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на Приморско и Китен. Безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лв. С проекта ще бъде увеличен капацитетът на пречиствателната станция. Съоръжението, макар и частично реконструирано през годините, трудно поема голямото натоварване през летния туристически сезон. Това стана ясно при посещението на премиера в оставка Бойко Борисов и министър Ивелина Василева в Приморско днес, информираха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите.

„Подписахме поредния договор за финансиране, свързан със здравето на хората и с чистотата на Черно море. Това е един от първите проекти в новия програмен период на ОПОС, който ще увеличи възможността да се привличат туристи и ще улесни бизнеса“, посочи Ивелина Василева.

Пречиствателната станция за отпадъчни води е изградена преди 37 г., голяма част от оборудването е амортизирано, а новата инвестиция ще обслужва изцяло Приморско и Китен.

Проектът предвижда изграждане на трето стъпало на пречиствателната станция - за отстраняване на азот и фосфор. В момента отпадъчните води минават само през механично  и биологично пречистване, след което се вливат в река Караагач, а от там – в Черно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама