Осем превозвачи, сред които и общинският „Бургасбус“, скочиха срещу новата такса на автогара „Юг“

11:36, 21 яну 17 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем фирми, извършващи обществен превоз на пътници по маршрутни разписания от областната транспортна схема, скочиха срещу решението на Общинския съвет в Бургас от 20 декември миналата година, с което се определиха нови цени за информационно обслужване на автогара „Юг“. Според приетата докладна записка на кмета Димитър Николов автобусите трябва да плащат по 16,80 лева на курс, а микробусите – 9,60 лв. В писмо, изпратено до местния парламент, превозвачите определят новите такси като непосилни за плащане, а мотивите, с които са променени – като неприемливи и неправилни.

Не могат да бъдат аргументи, определящи цената на услугата Автогарово обслужване, „евентуалният брой пътници“ и „броят на местата в превозното средство“, на които Общинският съвет се е позовал при вземането на решението си, пишат транспортните фирми. Според тях не са взети предвид фактът, че пътникопотокът е достигнал критичния си минимум заради обедняването на населението и нелоялната конкуренция, както и това, че всеки превозвач е задължен да извършва ежедневно голям брой курсове, без да може да ги съкрати.

Превозвачите настояват Общинският съвет да отмени като нецелесъобразно решението си за цените на автогарово обслужване и да приеме ново, с което таксата да е задължително обвързана с броя на курсовете на месец, които те поотделно извършват от автогара „Юг“. Т.е. да се въведе диференцирано обслужване на всеки един превозвач. 

В писмото се предлага тези, които извършват превози от Републиканската транспортна схема, да заплащат такса автогарово обслужване в размер на 25 лв. с ДДС за един курс. А извършващите обществен превоз на пътници по маршрути от областната транспортна схема в Бургас да плащат преференциална такса: до 100 курса на месец – 10 лв. на курс; от 101 до 200 курса – отстъпка за всеки курс от 30 %, т.е. по 7 лв.; от 201 до 400 – отстъпка 50 %, т.е. 5 лв. на курс; над 400 – 70 % отстъпка, или по 3 лв. на курс. Иска се и автобусите с вместимост до 22 седящи места да ползват допълнителна отстъпка в размер до 40 %.

Превозвачите заплашват, че ако тяхното предложение не бъде прието, ще бъдат принудени да потърсят правата си по съдебен път.

Писмото е подписано от управителите на „Бургасбус“, „М-Бус“, „Минибусекспрес Несебър“, „Конкорд-7“, ТК „Минибусекспрес – Юг – 2000“, „Експресбус – Китен“, „Созопол Бус“ и „Ди Ес Бус“. То е входирано за разглеждане от Комисията по транспорт и морско дело в Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама