Несебър може да бъде изваден от ЮНЕСКО

16:08, 20 яну 17 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съществува сериозна опасност Несебър - единственият град в България, включен в списъка на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, да бъде изваден от него. Това става ясно от писмен отговор на въпроси, изпратени от народния представител от Реформаторския блок Вили Лилков до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов, съобщава Dnevnik.bg.

От текста на Рашидов, който носи дата 30 декември м.г., става ясно, че в началото на 2015 г., по искане на Комитета за световно културно наследство, България е изготвила доклад за състоянието на Стария Несебър. В него са отразени мерките, предприети от държавата и местната власт за опазване на града като исторически и културен паметник. През есента на 2015 г. констатациите, отразени в доклада, са проверени от мисия на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места към ЮНЕСКО. Резултатите от проверката са обобщени в доклад, представен на Министерството на културата през март. м.г. Тревожният извод в него гласи, че предстои "още много работа, за да се осигури опазването на изключителната световна стойност и другите ценности" на Несебър.

Въпреки предписанието, направено още преди 2013 г., не е изготвен и приет "План за опазване и управление на Старинен град Несебър", гласи една от най-сериозните забележки в доклада. Освен това в него е обърнато специално внимание на "масовото застрояването с високи сгради на север и юг от Старинния Несебър, което променя визуалните и функционални връзки на полуострова със сушата". Друга забележка казва, че капацитетът на общинските звена за мониторинг и опазване на културното наследство е недостатъчен. Опасни са също намеренията за разширяване на рибарското пристанище в старата част на града, както и лошо подготвените базови документи по опазване на културното наследство, пише още в доклада.

Във връзка със забележките за продължаващото незаконно строителство в писмото си до Вили Лилков Рашидов припомня, че още през 2009 г. Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата е отказало узаконяването на 18 незаконни строежа. В същото време от Дирекцията за национален строителен контрол са били издадени 42 заповеди за премахване на незаконни строежи. От тях в сила са влезли 35, но премахнатите са едва 12.

Опитите за разрушаване на незаконни постройки в Стария Несебър станаха повод за истинска война между държавата и собственици на имоти на полуострова през 2011 г. С настояване за изваждането на града от списъка с паметници на Световното културно наследство на ЮНЕСКО гражданите му барикадираха подходите към Несебър. Това трябваше да спре работниците, изпратени, за да разрушат част от незаконните постройки, както и жандармерията, която ги охраняваше.

Заради блокадата работниците бяха транспортирани по вода с катери, а жандармерията преодоля барикадите по въздух – с хеликоптери. По-късно конфликтът се пренесе и в тесните улички на старинния Несебър, където под дъжд от камъни полицията отцепваше цели райони, за да осигури разрушаването на незаконните обекти.

Във връзка с направените забележки за допуснатото високо строителство на север и юг от Стария Несебър Вежди Рашидов е написал в отговора си до Вили Лилков, че застрояването в тази територия действително е извършвано "без определени предписания за опазване". Това означава, че общинската администрация в Несебър, е продължила да издава строителни разрешения за изграждането на високи сгради по крайбрежието дори и след предписанията, направени от Комитета за световното културно наследство още преди 2013 г.

Заради направените тревожни констатации експертите на ЮНЕСКО, участвали в мисията от есента на 2015 г., са направили серия забележки. Най-важните от тях са: да бъде прекратено издаването на разрешения за строителство по бреговата ивица край Несебър, да се забрани разширяването на пристанищната инфраструктура и да бъде поддържан мораториум върху нови строежи и разширяване на вече съществуващите в рамките на Стария град. Мораториумът трябва да важи и за преустройството на стари сгради в неговите черти, до приемането на План за управление и актуализиран Устройствен план на полуострова.

Освен това от консултативната комисия на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места препоръчват в Устройствения план на Несебър специално внимание да бъде обърнато на дейностите за консервация на старинния град. Промени в стари сгради следва да се разрешават само доколкото се налага те да бъдат приведени в съответствие с разпоредбите за безопасност и основен жизнен стандарт. Всичко това трябва да става при запазване на конструкцията и "традиционния характер" на сградите, пише още в препоръките на съвета.

За да ги изпълни, местната общинска администрация е възложила на Националния институт за недвижимото културно наследство да направи "Научно-експериментална разработка - "План за опазване и управление на град Несебър – стар град". Според писмото на Рашидов до Вили Лилков "проектът" бил с много високо качество. От Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места обаче явно не споделят това мнение, тъй като са направили по него серия забележки.

Планът е критикуван и от Министерството на финансите. От там са възразили срещу предвиденото учредяване на Национален фонд "Несебър – световно наследство", освобождаването от ДДС на фирмите, регистрирани от живеещи в града, както и срещу създаването на нова безмитна зона.

Друго възражение срещу проекта на Плана за опазване и управление на Стария град е дошло от експерти в самото Министерство на културата, откъдето възразили срещу идеята за приемането на специален закон за града.

В крайна сметка министърът на културата в оставка Вежди Рашидов предложил планът да бъде приет от Министерския съвет, след като в него бъдат нанесени необходимите поправки. До този момент обаче това не се е случило, а и едва ли ще се случи в оставащата една седмица живот на втория кабинет Борисов. Така решаването на проблема с оставането на Несебър сред паметниците на Световното културно наследство определено от ЮНЕСКО остава за решаване от бъдещото правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама