Птичият грип порази лебеди на къмпинг „Градина“, мъртви птици са открити и в Бургас

15:01, 20 яну 17 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два мъртви лебеда, поразени от птичи грип, са открити на къмпинг „Градина“ в община Созопол. Това съобщиха за Topnovini.bg от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Други два мъртви лебеда са намерени на северния плаж в Бургас, допълниха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в града. Единият е открит да бар „Тропикана“, а другият – в района на ресторант „Фиеста“.

Мъртва птица е открита и на пристанището в Сарафово. Установява се дали причината за смъртта е птичи грип или друга – например измръзване заради ниските температури.

От институциите призовават хората, ако попаднат на умрели пернати, да не ги докосват, а да информират веднага компетентните органи.

Припомняме, че преди десетина дни в Бургаска област бяха обявени две първични огнища на птичи грип. Едното е в язовир в землището на средецкото село Проход, където са унищожени всички животни. Другото - в землището на Приморско, в защитена местност Аркутино при резерват „Ропотамо“, където са регистрирани заразени диви птици от вида „орехче“. Там е направена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдаваща зона.

В общините, където е открит птичи грип, се забранява ловът на пернат дивеч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама