Потвърдиха мярката на бургазлия, заплашвал живота на жена

19:32, 19 яну 17 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Велислав П. В хода на разследването по досъдебното производство, Велислав П. е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 15.12.2016 г. до 12.01.2017 г. в гр. Бургас, при условията на продължавано престъпление, действайки като извършител в съучастие с неустановени по делото лица, последните също извършители, принудил другиго – К. Т.,  да извърши нещо противно на волята й – да предаде, хвърляйки през терасата на жилището си, парични суми в общ размер на 37 200 лева, като употребил за това заплашване - заявяване в телефонни разговори, че ще взривят жилището й и ще я застрелят.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че в постановлението подробно са описани отделните единадесет деяния, включени в продължаваното престъпление.

Престъплението, за което Велислав П. е привлечен като обвиняем, е тежко умишлено, наказуемо с „лишаване от свобода“ до шест години.

Въззивната инстанция намери, че първоинстанционният съд правилно е приел на база конкретно посочени в обжалваното определение доказателствени материали, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е участвал като съизвършител в процесната престъпна деятелност спрямо пострадалата К. Т.

Съдът констатира, че данни за това, че обвиняемият е съзнавал противоправния характер на поведението си се съдържат освен в показанията на разпитаните по делото свидетели, така и в обясненията на самия обвиняем, който дава описание на обстоятелствата, при които са извършени отделните деяния и признава, че е разбирал какво се върши. В тази връзка настоящата инстанция споделя направените от първостепенния съд изводи, че в случая е налице обоснованото подозрение за авторството на разследваното престъпление от страна на Велислав П.

Окръжният съд на Бургас прие че, направения от Бургаския районен съд извод, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление, ако не бъде задържан, е обоснован и правилен. Велислав П. няма постоянен адрес, нито населено място, в което обичайно да пребивава, т.е. не е налице нито една трайна връзка, която да обоснове, че обвиняемият не би се укрил.

Настоящият въззивен състав счете, че опасността Велислав П.  да извърши престъпление не е хипотетична, а се извежда от доказателствата по делото, установяващи предварително добре обмислена, планирана и подготвена съучастническа дейност, както и от многобройността на деянията, включени в продължаваното престъпление. Всички те, според съда показват, че у обвиняемия е бил налице траен престъпен умисъл за осъществяване на този вид престъпни деяния, предвид демонстрираната престъпна упоритост.

На следващо място според въззивния съд, престъплението за което Велислав П. е привлечен като обвиняем се отличава с висока степен на обществена опасност, предвид обстоятелството, че пострадал от престъпните деяния е самотна възрастна жена (пенсионер), на която са били причинени психически страдания, предвид напредналата й възраст, както и загуба на значителни за нея материални средства.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама