Социалисти и кметът на Поморие се скараха за Военния санаториум

14:28, 18 яну 17 / Политика 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандал между депутата от „БСП лява България” Атанас Зафиров и общинския председател на БСП–Поморие Никодим Стоянов от една страна и кмета на Поморие Иван Алексиев от друга се развихри на пресконференция в Бургас. Поводът – съдбата на Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация (БДПЛР) „Свети Георги” в Поморие, известна като Военния санаториум.

Припомняме, че по решение на Министерския съвет здравното заведение се изважда от състава на Военномедицинската академия и се включва в активите на търговско дружество МБПЛР „Вита” ЕООД – гр. Велинград. Кметът Иван Алексиев, който е от ГЕРБ, поведе битка срещу това решение. Той призова да бъде защитена волята на дарителя от 1932 г., когато тогавашният Анхиалски общински съвет дарява безвъзмездно в собственост на Държавата терен за изграждане на Почивна станция за пострадалите от войните, и поиска собствеността върху санаториума да бъде прехвърлена на Община Поморие макар и не на всяка цена.

Стоянов и Зафиров също са против решението на МС, прието по предложение на военния министър в оставка Николай Ненчев. Социалистите обаче не са съгласни санаториумът да стане общинска собственост, а искат той да си остане държавен, въпреки че разкритикуваха за сегашното му окаяно състояние ръководството на ВМА, която е държавна. Според тях тук трябва да се търси персонална отговорност, а не да се обвинява държавата като цяло. Военният санаториум съзнателно е доведен до плачевното му състояние, за да бъде приватизиран, смятат те.

Никодим Стоянов заяви, че имотът трябва да остана държавна собственост, за да изпълнява социална функция, за изпълнението на която Общината нямала ресурс. Самият той като служител на санаториума не е получил предизвестие за уволнение. Освободени са само 28 души временен персонал, които така или иначе са били наети само за няколко месеца. Той отхвърли тезата на Иван Алексиев, че всички 73-ма души персонал ще бъдат уволнени.  

Атанас Зафиров разби 3 мита, които според него са лансирани от общинското ръководство на Поморие. Според него, първо, по никакъв начин с прехвърлянето на Военния санаториум към държавното дружество „Вита” не се нарушава волята на дарителя; второ, по никакъв начин не се създава предпоставка този имот да бъде приватизиран и да бъде сменена неговата функция; трето, не е вярно, че персоналът на болницата остава на улицата – той ще бъде преназначен на работа към велинградското дружество.  

Поморийският кмет присъстваше на пресконференцията на двамата социалисти и не пророни дума до момента, в който Атанас Зафиров показа негово писмо до управителя на Националния осигурителен институт. В депешата Алексиев моли да не се предприемат действия за промяна на наредбата, чрез която промяна санаториумът да може отново да работи по НОИ и след като премине към велинградското дружество.

„Не повярвах на очите си, като го прочетох, г-н кмете. По този начин вие заставате против интересите на държавно дружество“ – заяви Зафиров.

„Прочети го докрая. Там пише „до изясняване на случая“ – отвърна му Иван Алексиев.

„Кой случай? Такъв случай има само във вашите твърдения. Тук няма случай. Водим битка в Народното събрание да променим несправедливата наредба, а вие излизате с писмо и казвате „не го променяйте“ – отговори му депутатът.

Последва размяна на остри реплики от двете страни с размахване на документи. Според поморийския кмет облагодетелстването на „Вита“ като търговско дружество е дискриминация спрямо частния бизнес. Неговата теза е, че и държавата, и частниците трябва да работят по НОИ. А исканата промяна на наредбата била в полза само на „Вита“ – нещо, с което опонентите му не се съгласиха.

„Изрекохте тук един куп неистини. Нито ще запазите персонала, защото има известие за масово уволнение. Нито ще запазите сградата, защото е важен последният акт от 1932 г. за дарението на Държавата. Нито гарантирате, че това няма да се случи, защото министърът казва, че всеки след него може да го продаде. А вие след 5 дни няма да сте депутат да го защитавате“ – разпали се Алексиев.

В подкрепа на думите си кметът прочети становище на националния омбудсман, в което се посочва, че включвайки този имот към „Вита“ ЕООД като частна собственост на търговско дружество санаториумът има по-ниска степен на закрила от страна на Държавата, въпреки че дружеството е в забранителния списък за приватизация.

След продължителна размяна на реплики на политическа основа, в които бяха замесени и имената дори на бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев, кметът на Поморие напусна бесен залата на пресконференцията. Малко след това брифингът завърши, а Атанас Зафиров почерпи журналистите за имения си ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама