6356 именици черпят на Атанасовден в Бургаска област

07:30, 18 яну 17 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Православната църква почита днес паметта на св. Атанасий Велики. Празникът е наричан Атнасовден от народа.

6356 са имениците в Бургаско, които празнуват днес. 2682 е техният брой само за град Бургас. Това съобщиха за Topnovini.bg от териториалното звено на ГРАО.

Най-срещаните имена сред празнуващите са Атанас и Атанаска. Господата с това име в областта са 4241, а в град Бургас – 1889. Дамите с името Атанаска пък са 769 в цялата Бургаска област и 305 само в града.

Днес трябва да почерпят още Наско, Таньо, Наска и Тинка.

В народните вярвания свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!” Затова и празникът е известен като „Среди зима”.

Атанасовден се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат” децата от шарка. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама