Хлебозаводът в Бургас погасява дългове със 760 хил. лв. кредит

14:32, 15 яну 17 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинското дружество „Хляб и хлебни изделия” ще тегли банков кредит в общ размер до 760 000 лева, които да бъдат използвани за погасяване на задълженията към Община Бургас и Националната агенция за приходите (НАП). Това става ясно от докладна записка на новия управител хлебозавода Калчо Стефанов, с която той иска от Общинския съвет да разреши на фирмата да предприеме действия по получаването на заема.

Стефанов посочва, че през изминалите години „Хляб и хлебни изделия“ е разширил дейността си. Изградената база в к-с „Меден рудник“ е позволила на дружеството да стане един от основните производители на готова храна в региона. Въпреки това приходите от продажбата на произведената готова храна и хлебни изделия не могат да покрият натрупаните задължения към държавата и общината.

Към настоящия момент задълженията на дружеството към НАП са в размер на 625 000 лв., върху тях се начислява годишна лихва в размер на 10 процента плюс основния лихвен процент. Ежемесечните вноски по това задължение лишава дружеството от оборотни средства и затруднява разплащанията с доставчици. Освен това „Хляб и хлебни изделия“ има неплатени задължения към Община Бургас за местни данъци и такси в размер на 135 000 лв., върху които се начислява лихва в същия размер.

Наличието на тези публични задължения е пречка за участието в процедури по Закона за обществените поръчки и за кандидатстването по европейски програми и влияе негативно върху развитието на дружеството в конкурентна среда.

Стефанов счита, че е целесъобразно и икономически обосновано публичните задължения, върху които се начисляват лихви в размер на 10 % плюс основния лихвен процент, да бъдат покрити чрез външно финансиране, както и да бъдат осигурени оборотни средства за текущата дейност. Това може да стане чрез банкови кредити, които могат да бъдат обезпечени с имоти на дружеството – неизползваем терен с площ 14 409 кв.м. в зона „Север“ на гр. Бургас и възбранените от НАП недвижими имоти.

Управителят на бургаския хлебозавод е извършил предварителни проучвания и е установил, че ако срокът на кредита, който ще погаси публичните задължения, е 10 години, месечната вноска ще се намали неколкократно, което ще освободи оборотни средства, с които дружеството ще започне да покрива натрупаните задължения към доставчици.

Калчо Стефанов беше избран за управител на „Хляб и хлебни изделия“ през октомври миналата година. Тогава пред журналисти той заяви, че знае за проблемите на дружеството и ще се опита да ги реши. За това обаче ще му е необходима поне една година работа като управител на общинския хлебозавод.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама