139 години от рождението на Яворов отбелязаха в Бургас

14:00, 13 яну 17 / Култура 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки граждани, културни дейци и общественици се събраха пред Регионалната библиотека в Бургас, за да отдадат почит на един от най-големите български поети Пейо Яворов по повод 139 години от рождението му. Те окичиха с венец паметната плоча на поета, която се намира на библиотеката, носеща неговото име.

„Много сме горди, че Регионалната библиотека в Бургас носи името на Пейо Яворов. Винаги на 13 януари отбелязваме рождението му по някакъв начин. Преди години ходихме на паметника на Яворов в Поморие. Сега откакто имаме паметна плоча на сградата на ул. „Богориди“ поднасяме венец тука. Постарахме се да поканим наши читатели, които имат желание да се преклонят пред паметта на Яворов. Хубаво е да помним подобни дати и да не забравяме, както е казал Яворов – „геният няма възраст и националност“. Трябва да се гордеем с нашите български гении“ – каза директорът на Регионалната библиотека Мария Бенчева.

Букет цветя под паметната плоча на Яворов положи и началникът на отдел „Култура“ в Общината Петър Парушев.

„Инициативата, която правим днес по повод рождението на твореца Яворов, е нещо, което трябва да продължим и занапред. Вярвам, че ще е така и в идните години. Нека наистина по този начин направим така, че повече хора да се сещат, че България е имала такъв творец“ – каза Парушев.

С едноминутно мълчание и свеждане на глава всички присъстващи почетоха паметта на Пейо Яворов.

Всяко дете, което посети днес библиотеката, ще получи книжка с поезията му.

Уникални лични вещи на поета пък могат да се видят в дните до 12 февруари в Морското казино. Изложбата е на Националния литературен музей. Тя е отворена за посещение при вход свободен. Експозицията се нарича „Литература и памет“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама