Каналджията от Афганистан, спипан край Равадиново, не знаел какво е станало със загиналата сомалийка

15:46, 11 яну 17 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Афганистанецът Али Насери, който бе спипан с група от още 30 чужди граждани край Равадиново, не знаел какво се е случило със загиналата сомалийка, помислил, че са я закарали в Елхово. Това заяви самият той в съдебната зала. Днес Бургаският районен съд гледа мярката му за неотклонение. Насери е привлечен като обвиняем за това, че на 1 януари тази година се е опитал незаконно да подпомогне имигрантите да преминат през България.

За това престъпление се предвижда наказание от 1 до 6 години „лишаване от свобода“.

Прокуратурата поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Али Насери, с  мотива, че обвиняемият може да се укрие, тъй като е чужденец и няма настоящ адрес в България.

Адвокатът на Насери от своя страна счете, че искането на държавното обвинение е необосновано и настоя за по-лека мярка.

„Нямам вина за това, за което ми е повдигнато обвинение. Доколкото разбрах, ме обвиняват, че съм каналджия“ – каза Али Насери.

В съдената зала той разказа, че е искал да отиде в Италия. В Турция намерил информация, че може да тръгне с въпросната група от 30 чужденци. Заедно стигнали до гориста местност между Турция и България и оттам тръгнали пеш.

„Имаше двама водачи, които избягаха, след като пристигнахме в България. Единият се казва Каис Некзад“ – сподели Насери.

Стана ясно, че преди шест месеца той е бил в бежанския лагер във „Военна рампа“ в София. Напуснал е лагера, защото е получил известие от майка си, че баща му е починал. Тогава е тръгнал за Пакистан, където семейството имало къща, за да прибере майка си и да я закара в Афганистан. След като е сторил това, е решил отново да поеме за Турция, да прекоси България и да отиде в Италия.

След като изслуша всички страни по делото, съдията определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Али Насери. Определението може да се обжалва в тридневен срок пред Окръжен съд – Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама