Камено и Карнобат са сред общините с най-големи финансови затруднения

16:12, 10 яну 17 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Камено и Карнобат са сред 56-те общини в страната в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол. Това съобщават от Сметната палата, която се позовава на резултатите от извършен одит през 2014 г.

В 43 общини в България през 2014 г. размерът на общинския дълг е увеличен с повече от 50 на сто спрямо предходната година, като в 35 от тях увеличението на дълга е с над 100 на сто.

При 12 общини увеличението е с над 500 на сто - Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа. Значителното нарастване на общинския дълг в тези общини е предпоставка за влошаване на финансовото им състояние в средносрочен аспект.

Карнобат е сред 35-те общини, в които през 2015 г. съотношението на плащанията по дълга към собствените приходи е по-голямо от 30 на сто.

Малко Търново пък е сред трите общини в страната, в които това съотношение е над 200 на сто.

Община Айтос е сред тези общини, за които се очаква през 2016 г. съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде над 200 на сто.

Причините за нарушеното съотношение (над 30 на сто) между плащанията по общинския дълг и собствените приходи при една трета от общините, управляващи дълг, са: 1. Взети решения от общински съвети и кметове на общини, несъответстващи на законовите изисквания; 2. Неправилно планиране на приходите по бюджета и реализирана ниска събираемост на приходите; значителен размер на просрочените вземания и задължения за минали периоди; 3. Затруднено финансово състояние на общини и неефективни контролни дейности в отделните общини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама