Плаж „Бургас-север“ – с най-много кандидат-концесионери

Плаж "Бургас-север" скоро ще има нов концесионер Снимка: Topnovini.bg
Плаж "Бургас-север" скоро ще има нов концесионер Снимка: Topnovini.bg

Северният плаж в Бургас е привлякъл най-голям интерес от кандидати да го вземат на концесия. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в столицата. Процедурата за отдаване на концесия на този плаж, както и за плажовете "Поморие-централен", "Свети Влас-изток", "Нов плаж - Свети Влас", "Дюни-юг" и къмпингите "Нестинарка" и "Оазис" стартираха през декември, като тази сряда Министерският съвет ще излезе с решение кой ще вземе повечето от ивиците за 20 години. Имената на кандидат-концесионерите се пазят в тайна. По думите на Ангелкова техният брой варира от 1 до 9.

В момента тече и конкурс за избор на наематели на 14 плажа. Сред предложенията за отдаване под наем попадат централните ивици в Бургас и курорта Дюни, както и двата плажа "Несебър-юг" и "Слънчев бряг-север".

В края на миналата година договорите на последните два плажа бяха развалени от държавата заради системни нарушения, свързани с надхвърляне на възможната платена зона по закон и други. Сега по думите на министър Николина Ангелкова е станало ясно, че концесионерът на "Слънчев бряг-север" – фирмата "Сънинвест", отказва да предаде плажа на държавата и обжалва решението за разваляне на концесията в съда, от който зависи всъщност и кой ще стопанисва ивицата, съобщава capital.bg.

БСП има друга версия за ситуацията. Според бургаския депутат Атанас Зафиров, цитиран от "Медиапул", концесията за Слънчев бряг е била развалена заради отказа да се спонсорира футболният отбор "Ботев" (Пловдив). По думите му първоначално регионалният министър Лиляна Павлова през 2015 г. е поискала договорът да се прекрати, а впоследствие правителството дава шанс до 1 юли тази година фирмата да поправи нарушенията си. Фактите съвпадали и с решението единият от собствениците на концесионера да влезе в собствеността на футболен клуб "Ботев", а "проблемите му започват, когато спира да плаща този своебразен футболен рекет", обясни Зафиров.

"Сънинвест" е собственост на фирми, свързани с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, както и с хотелиерите Сава Чоролеев, Ветко Арабаджиев, Румен Чандъров и др. Чандъров бе съсобственик в "Ботев" (Пловдив) заедно с Георги Самуилов, който управлява "Инса ойл", но напуснаха клуба през септември миналата година.

Social

Коментари