Две първични огнища на птичи грип са обявени в област Бургас

Снимка: novinite.bg
Снимка: novinite.bg

Две първични огнища на птичи грип са обявени в Бургаска област. Това съобщи за Topnovini.bg директорът на ОДБХ д-р Георги Митев. Едното огнище е в язовир в землището на средецкото село Проход, където са унищожени всички животни.

„Предупредени са всички хора там. Постоянно наш ветеринарен лекар дежури на място. При отчитане на смъртност следва да се предприемат мерки. Всички животни в селото, както и фуражът, са затворени. Засега там няма вторично огнище“ – коментира д-р Митев.

Другото огнище е в землището на Приморско, в защитена местност Аркутино при резерват „Ропотамо“. Регистрирани са заразени диви птици от вида „орехче“ или „ушитрънки“. Направена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдаваща зона.

„Всички мерки от епизоотична комисия, от областния управител на Бургас и от министъра на земеделието и храните трябва да бъдат спазвани стриктно от всички граждани. Смятам, че няма да има вторично огнище на заболяването. Както знаете са забранени ловът и риболовът, така че не смятам, че ще има проблем“ – каза още Митев.

Първичните огнища са далече от ферми и от населени места.

 

Social

Коментари