Над 22 000 именици празнуват на Ивановден в Бургаска област

10:09, 07 яну 17 / Любопитно 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската православна църква отбелязва днес, 7-ми януари – Ивановден. 22 349 души в Бургаска област имат имен ден. 11 233 е техният брой само в град Бургас. Това съобщиха за Topnovini.bg от ГРАО.

Най-популярните имена сред празнуващите днес са Иван и Иванка. Мъжете с това име в Бургаска област са 10 793, а в града – 5133. Дамите, носещи името Иванка, в региона са 3923 и 1820 в Бургас. След тях се нареждат тези с името Ваня. 1212 в броят им в Бургаско и 665 в града.

Именици днес са също Ваньо, Йоан, Калоян, Йовко, Иво, Ивайло, Жан, Йоана, Йовка, Ивайла, Ивона, Жана и Яна.

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на свети Йоан Кръстител. Според народното вярване св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама