Поморие обжалва във ВАС прехвърлянето на Военния санаториум към велинградска фирма

12:36, 05 яну 17 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Поморие ще обжалва във Върховния административен съд решението на Министерския съвет за включването на Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация (БДПЛР) „Свети Георги” в активите на търговско дружество МБПЛР „Вита” ЕООД – гр. Велинград.

Това е заявил поморийският кмет Иван Алексиев, съобщиха от морската община. Въпреки че той е сезирал всички отговорни институции, нито една от тях не е изразила становище във връзка с решението.  

Промяната на статута на земята от публична в частна държавна собственост поради отпаднала необходимост е основният мотив за обжалване на решението. Това се прави в защита волята на дарителя от 1932 г., когато тогавашният Анхиалски общински съвет дарява безвъзмездно (виж прикачения файл) в собственост на Държавата терен за изграждане на Почивна станция на инвалидите (на пострадалите от войните - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война, български войни).

„Целта ни е запазване на публичния характер на имота, което да гарантира волята на дарителя и не държим на всяка цена собствеността върху него да бъде прехвърлена на Община Поморие. Това е само един от начините да браним желанието на нашите предци и да го продължим в годините и занапред, защото предложението на военния министър г-н Ненчев е неморално спрямо Поморие и поморийци, които са дарили този имот на българската държава”, коментира Иван Алексиев.

Припомняме, че на 23 декември в Община Поморие бе получено уведомление от Бюрото по труда за предстоящо масово уволнение на работници и служители от Военния санаториум. От 1 февруари тази година, когато той се закрива, на улицата остава целият персонал от общо 73 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама