Бургаският съд спаси морската градина на Обзор от застрояване

16:55, 28 дек 16 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд прогласи за нищожен договора за покупко-продажба на недвижим имот в морската градина на град Обзор от 14 април 2003 г., сключен между Община Несебър и „Производствено - техническа база" АД. Това съобщиха от пресцентъра на БОС.

Съдът прогласи нищожността и на договор за покупко-продажба на недвижимия имот, сключен между „Производствено-техническа база“ АД и „Меридиан-98“ АД, с който първото дружество е продало УПИ ІІІ за бар в кв. 15 по плана на Обзор с площ от 615 кв.м.

Магистратите обявиха за нищожен поради невъзможен предмет и контракта за покупко-продажба на същия имот от 2005 г., сключен между „Меридиан-98“ и Станимир Петков, с който фирмата (сега заличена в Търговския регистър) е продала същия имот.

Окръжният съд е приел, че ответниците не са оборили легитимиращото действие на акта за публична общинска собственост от 16.02.1999 г., ползващ ищеца. Доколкото предмет на трите сделки, атакувани в настоящото производство, е имот – публична общинска собственост, извън гражданския оборот, съдът прие, че разпорежданията са нищожни поради невъзможен предмет, без значение на участващите в тях правни субекти – община или частноправни субекти, за последните от които законът въвежда изрична забрана да придобиват имоти – публична общинска собственост.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Историята със сделката за част от морската градина на Обзор започва през 1999 г. Община Несебър включва централната част от парка в публичната общинска собственост. Т.е. – не може да се продава. Едва 4 години по-късно тогавашният общински кмет Николай Трифонов, продава непродаваемия имот на „Производствено – техническа база“ - Бургас.

Зад дружеството стои Бонка Хинкова, смятана за човека на групировката ВИС в правителството на Любен Беров. Тя е купила въпросния парцел за сумата от 27 000 лв., което е приблизително 5 % от тогавашната стойност на имота.

Месец след тази сделка „Производствено – техническа база“ продава същия имот на друга фирма на Бонка Хинкова - „Меридиан 98“, за сумата от 1900 лв. Тогавашният архитект на Община Несебър Атанас Пинков пък изважда строителни книжа, с които да може на това място да се построи пететажен хотел.

Впоследствие „Меридиан 98“ продава още веднъж имота - на Станимир Николов Петков, съпруг на Бонка Хинкова. Така той става от фирмена - лична, фамилна собственост, пише сайтът offnews.bg. След това дружеството се обявява в ликвидация и се заличава от Търговския регистър, за да се прекъсне връзката между покупко-продажбите.

С днешна дата Бонка Хинкова и съпругът й започват да искат разрешение от Общината да си оградят имота - част от морската градина на Обзор. Кметството пък предприе мерки и заведе в Окръжния съд дело, с което иска да се обяви сделката за продажба на имота за нищожна.

С днешното решение БОС уважи иска на Обзор, чиито жители са готови да излязат на протест срещу застрояването на морската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама