Поморие в битка с министър Ненчев за Военния санаториум

13:52, 23 дек 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поморие влиза в битка с министъра на отбраната Николай Ненчев за Военния санаториум в града. Това съобщи на извънредна пресконференция в Бургас поморийският кмет Иван Алексиев. На последното си заседание министрите приеха искането на Ненчев за преструктуриране на санаториума, включвайки го в активите на търговско дружество „Вита“ ЕООД - Велинград. От своя страна кметът Иван Алексиев внесе спешна докладна в местния парламент, който прие решение за възлагане на искане за безвъзмездното прехвърляне на санаториума в полза на Община Поморие и за отмяна на решението на Министерския съвет.

„Против съм предложението на военния министър Николай Ненчев. Това, което прави той в момента, е скрита продажба на Военния санаториум“ – посочи Алексиев.

Кметът изтъкна, че през 1932 г. тогавашният Анхиалски общински съвет дарява на Държавата безвъзмездно терен с изразена воля на него да бъде изграден Почивен дом за инвалиди и пострадалите от войните български войни. Тогава волята на дарителя е изпълнена и продължена в годините до момента, в който по предложение на министъра на отбраната санаториумът е прехвърлен в активите на търговското дружество „Вита”. Вливайки се във велинградската фирма чрез апортна вноска, Военният санаториум става собственост на съответното търговско дружество и то се разпорежда с него. Така нито държавата, нито Община Поморие, като наследник на Анхиалска община, не могат да защитят волята на дарителя, защото влизайки в активите на „Вита”, Военният санаториум в Поморие приема статута на търговско дружество и престава да има възможност да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ.

Именно по тази програма в момента се обслужват пациенти, включително военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната. Към момента здравното заведение в Поморие реализира приходи в размер на около 700 хил. лв. до 1 млн. лв. годишно. Това от своя страна прави имота не само много привлекателен, но и категорично го вади от графа „имот с отпаднала нужда”, какъвто е мотивът на министър Ненчев за промяна на статута на земята от публична държавна в частна държавна собственост.

В здравното заведение работят 72 души, които ще останат без работа най-късно до февруари 2017 г., когато ще влезе в сила решението на Министерския съвет, ако не бъде отменено дотогава, твърди Иван Алексиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама