Над 760 млн. лв. внесе НАП-Бургас в държавния бюджет

12:25, 21 дек 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас завършва годината с внесени в Републиканския бюджет 764 млн. лв., като резултатът е с 60 млн. лева повече в сравнение с 2015-та. Резултатите съобщи днес на заключителната за година пресконференция директорът на НАП-Бургас Татяна Кънчева.

Ръст на оборотите, повече приходи, внесени повече данъци и висок процент на доброволното плащане – това са част от нещата, които отчете приходната администрация в морския град.

„Един от нашите най-важни изводи е, че с насърчаване на доброволното спазване на данъчните и осигурителни закони се постигат по-добри резултати, отколкото с репресия и принуда“ – коментира Татяна Кънчева.

Тя посочи, че вследствие на контролните действия на органите по приходите са разкрити допълнително установени данъчни и осигурителни задължения за над 58 млн. лева. От тях 46 млн. лв. е ДДС, който е трябвало да бъде внесен. Ревизорите са предотвратили ощетяване на бюджета с тази сума. Също чрез ревизии са установени невнесени осигуровки за 655 хил. лева. За разминавания между придобито имущество и получени доходи са проверени 102 физически лица, като на 21 от тях са възложени ревизионни производства.

От началото на годината са събрани и 238 милиона лева просрочени задължения. 57 милиона от тях са чрез мерките на принудителното събиране.

Под прякото наблюдение на териториалния директор на НАП Бургас остават 450 фирми, всяка от които със задължения от над 100 хил.лева. Непрекъснатият мониторинг постига своите цели като бизнесът е предпочел да сключи повече от 1000 разрешения за неотложни плащания с цел поетапно, разсрочено погасяване на задълженията.

„Това е по-доброто решение, целта ни не е да разпродаваме фирмени активи и бизнесът да има допълнителни усложнения, а тъкмо обратното, фирмите да могат да работят и да плащат заплати и консумативи и паралелно с това да погасяват задълженията си към бюджета“ коментира още Кънчева.

От продажба на имоти, отнети от престъпния свят в полза на държавата, са реализирани приходи от 347 хиляди лева, а от продажба на благородни метали, също конфискувани за държавата,  приходите надхвърлят 350 хиляди лева. През годината са продадени и 47 автомобила, задържани от Гранична полиция и конфискувани в полза на държавата, в много от случаите в тях са превозвани незаконно преминали българската граница лица. 

Повече от 40 хиляди лица от региона вече притежават персонален идентификационен код (ПИК) и чрез него контролират дистанционно своите работодатели.

В заключение от приходното ведомство отчетоха, че Лотарията с касовите бележки на Националната агенция за приходите е преминала при изключителен интерес и коментираха, че изискването на фискален бон е добър пример за активен граждански контрол върху търговските обекти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама