Виртуална платформа учи бургаски деца на пътна безопасност

07:31, 21 дек 16 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Виртуална платформа учи деца как да пресичат правилно на улицата. Иновативното обучение по пътна безопасност се въвежда за първи път в Бургас. Щастието да го опитат имат малчуганите от детска градина „Златното ключе“ в комплекс „Възраждане“.

Автор на разработката е Васил Паунов, преподавател по хронология в три наши университета, специалист по обучението на учители за безопасност на движението по пътищата. Пред Topnovini.bg той разкри как работи платформата. Детето застава пред екран, като движенията му се отчитат чрез камера, поставена фронтално. С главата си то управлява виртуалния герой да гледа наляво и надясно. С раменете управлява посоката при движение по тротоара, а с краката регулира своето движение.

На монитора се показват градска среда, улици, пешеходни пътеки, кръстовища, светофари, различни превозни средства. Детето само избира маршрута, по който да стигне от едно място до друго, а системата отчита дали преминава през позволените места, дали се оглежда в правилната посока, от която се очаква да дойде автомобил, спазва ли светлинната сигнализация и дали има рисково поведение при пресичане.

„Нашите изследвания показват, че 9 от всеки 10 деца, които са спрели на тротоара, преди да пресекат улицата, гледат надясно как се отдалечават автомобилите, само едно гледа наляво дали идват коли. Т.е. няма ги еталоните „ляво-дясно“, които са задължителни за безопасно пресичане. Другото е, че много малчугани трудно си разпознават лявата и дясната ръка. А информацията от ръцете автоматически ни отива в главата. Тази виртуална платформа създава имитация на реална среда и така създава еталоните „ляво-дясно“, също и за цвят, за пространствено положение, за ориентиране, за ранна диагностика на далтонизъм. Чрез нея децата лесно усвояват правилата за движение“, разказа Васил Паунов.

Конструкцията на аватара е на десет нива на трудност. Първото ниво е изцяло обучително, следващите четири нива са за пешеходци, а от шесто до десето са за обучение на велосипедисти. Всяка степен е по-дълга от предната и по-трудна и завършва с оценка за ученика.

В момента екипът на учения разработва усъвършенстван вариант на платформата, която ще предлага холограмен образ, т.е. покрай децата ще преминават триизмерните изображения на автомобилите досущ както е в реалността.

Въвеждането на иновативната технология в „Златното ключе“ е съвместна инициатива на детската градина и Областното пътно управление в Бургас. Системата включва проектор, лаптоп с по-мощен процесор и диск с информационния материал – всичко е на стойност около 1700 лв. Те са осигурени от спонсори.

„В навечерието на Коледа се случват чудеса. Много отдавна искахме да имаме тази платформа, защото се бяхме запознали с детски градини в София и Пловдив, които работят с нея. Доскоро не можехме да си я позволим, но сега вече тя е факт и при нас“ – изрази задоволството си директорът на „Златното ключе“ Марияна Бойчева.

В детската градина беше направена демонстрация на виртуалната платформа, която изгледаха директорът на Областно пътно управление инж. Митко Порязов, Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас, и общинският съветник Галя Василева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама