БСП-Бургас скочи срещу увеличаването на данъка върху даренията

15:07, 19 дек 16 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници от БСП-Бургас изразиха неодобрението си от докладната записка на кмета Димитър Николов относно изменение на наредбата за определяне на размера на местните данъци. Николов предлага увеличаване на данъка върху даренията и възмездното прехвърляне на имущество. Този данък към настоящия момент осигурява около 9,5 млн. лв. данъчни приходи на Община Бургас. Размерът му е 2,5 % от стойността на сделките, изповядвани пред нотариуси, както и от стойността на продажбите на моторни превозни средства.

„Данъкът е косвен, оборотен, с него се облагат сделки върху недвижими имоти, дарения, продажби, замени. Той се начислява в полза на Общината, събира се от нотариусите. С този данък се облагат покупките и на регистрирани МПС. По закон данъкът е в граници, като горната граница е 3 %. В момента кметството предлага повишаване с 0,5 %, което към 2,5 % на практика е повишаване с 20 %. Мотивът е един – повишаването на този данък няма да се отрази на бургазлии, защото се плаща от купувачите на имоти в града и от купувачите на МПС. Малко наивно звучи. Бургазлии не купуват ли апартаменти и моторни превозни средства или само руснаците купуват“ – коментира общинският съветник Евгений Мосинов.

По думите му, се прави опит да се обясни, че тежестта върху увеличението на данъка няма да падне върху бургазлии, а кметството продължава да бъде вярно на политиката на високи данъци. Приходът, който ще дойде от това увеличение, според приходната администрация, е около 2 млн. лв. Местните социалисти считат, че това увеличение на данъка признава проблем пред бюджета, а именно недостиг на средства. Този данък ще повлияе върху строителството и бизнеса с недвижими имоти.

„Отдавна сме наясно, че Бургас е деиндустриализиран град, чиято почти единствена индустрия е строителството. Радваме се на броя увеличени разрешения за строеж и това, че сме били относително първенци по строителството на нови жилища, които, разбира се, се и продават“ – каза още Мосинов.

Той посочи, че има начин за заобикаляне на този данък. Масово прехвърлянето на апартаменти да става не по окончателната им цена, а на фаза груб строеж при 60 % от данъчната оценка. Според Мосинов кметството е трябвало да атакува тук, защото сега сделките стават по реални цени.

„Кметството трябваше да спре издаването на оценки на 60 % на груб строеж, а не да вдига данъка. Ще уплашим инвеститорите, включително тези, които купуват от Общината, защото всички те плащат този данък“ – добави Евгений Мосинов и допълни, че с увеличението на този данък Общината признава проблем – недостиг на местни приходи, засилване на тежестта върху бюджета, изчерпване на ресурс.

„На пръстите на едната ми ръка се броят тези сесии, в които ние нямаме увеличение на данък или на местни данъци и такси. Миналата година имаше увеличение на данък сгради, след това поетапно на всяка сесия имаше увеличение на определен вид такси. Това е продължение на тази политика. Мотивите, които се изтъкнаха, че въпросният данък от 2007 г. не бил коригиран. Това не може да е мотив“ – коментира от своя страна местния лидер на БСП Николай Тишев.

На утрешното последно заседание за годината на Общинския съвет бургаските социалисти ще гласуват против този данък, тъй като той е косвен и няма ясна позиция защо се увеличава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама