Бошнаков постави ултиматум на Общинския съвет за бъдещето на „Нефтохимик“

18:28, 15 дек 16 / Спорт 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнителният директор на ПФК "Нефтохимик Бургас 1962" Павел Бошнаков разкритикува част от общинските съветници в Бургас за това, че не желаят да бъдат отпускани общински пари за издръжката на клуба, и с ултимативен тон ги призова да излязат и да кажат искат ли в града да има футбол или не. Причината за раздора са поисканите от него 1,5 млн. лв. от общинския бюджет, с които да се обезпечи финансово клуба до края на тази и през цялата 2017 г. Това негово искане е било посрещнато „на нож“ от хора от местния парламент, които не се съгласни да бъдат дадени толкова средства от общинската хазна за „Нефтохимик“.

На пресконференция Бошнаков съобщи, че нито той, нито бордът на директорите вземат заплати от клуба. И посочи какви са точните приходи и разходи на "Нефтохимик" от юни месец тази година, откакто негов мажоритарен собственик е Община Бургас.

За тези около 6 месеца клубът е получил 630 000 лв., осигурени от собствената фирма на Павел Бошнаков и негови бизнес партньори, които той е привлякъл като спонсори. За сравнение сумата, която е дала Община Бургас, се равнява на 82 200 лв. Останалите пари, които са влезли в клуба през този период, са от спонсори, които лично кметът Димитър Николов е осигурил. Средствата не са от общинския бюджет. Общата сума, получена в клуба от юни месец насам, е 1 081 000 лв.

Разходната част: за наем на стадион „Лазур“ клубът е платил 110 000 лв.; за наем на кампус – 24 000 лв.; за наем за ползване на базите на Община Бургас са похарчени 14 300 лв. Заедно с различните данъци общата разходна сума е 475 000 лв.

Остатъкът от 600 000 лв. от приходите са за заплати на футболисти и треньори.

„Като един от големите данъкоплатци и човек, който съм отговорен и ходя да гласувам на изборите в Бургас, имам правото да попитам общинските съветници те какво направиха, като взимат заплати в Общинския съвет, за спорта в града. Те дойдоха ли да видят, че на терена в „Изгрев“, където тренираме децата, те са преобличат на минус 6 градуса, защото нямат съблекални. Дойдоха ли на Долно Езерово да видят, че когато вали, децата бягат в калта и в дъжда. И тези хора искат да унищожат футбола в Бургас“, заяви емоционално Павел Бошнаков.

Бизнесменът е категоричен, че ако причината за отношението на съветниците е лично в него, то той е готов да си тръгне. Бошнаков дори съобщи, че вече си е подал оставката още преди мача с ЦСКА на стадион „Лазур“ („Нефтохимик“ загуби с 0:2) и не знае защо досега не му я приемат.

Павел Бошнаков призова общинските съветници да излязат и да заявят открито пред обществото искат ли да има футбол в Бургас или не. Той каза, че на базата на това какво решение ще вземат на заседанието на местния парламент идния вторник – дали ще гласуват тези 1,5 млн. лв. за клуба или не, той ще реши дали да продължи да се занимава с тима, или ще се оттегли.

„Безсмислено е да се мъча сам“ – отсече изпълнителният директор на „Нефтохимик“.

Общинският съветник Евгений Мосинов, който присъстваше на пресконференцията, пък сътвори бомба, като заяви, че недоброжелател е изпращал имейли до фирми – кандидат-спонсори на „Нефтохимик“, да не дават пари, наклеветявайки хората в клуба. По този начин са отказани спонсорски договори от големи дружества. Самият Мосинов е за спасението на „Нефтохимик“. Той призова бургазлии да ходят на мачовете на отбора, защото при 7000 души публика на стадиона клубът ще може да се издържа сам.

Друг общински съветник – Ангел Божидаров, изрази възмущение от това, че „Лукойл Нефтохим“ не дава и лев за клуба, който носи името на работещите в рафинерията. Той дори е готов да се организира митинг срещу петролната компания.

Дали обаче въобще ще се стигне до гласуване на въпросната сума за издръжката на „Нефтохимик“ не е ясно, тъй като до момента няма входирана докладна записка за това, а дневният ред на сесията на Общинския съвет на 20 декември вече е обявен. Все пак това може да стане до понеделник вечерта, ако кметът Димитър Николов внесе извънредна докладна записка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама