Център за ИТ обучения на ученици и учители създават в Бургас

15:50, 15 дек 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас е сред петте града, в които ще се създадат центрове за обучение на ученици и ще се квалифицират учители по информационни технологии. Това е съобщила министърът на образованието Меглена Кунева днес в София, където МОН и представители на ИТ бизнесът са подписали споразумение за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици.

Центровете ще се изградят по новата Национална програма към МОН „Обучение за ИТ кариера“, която ще стартира догодина. Предвижда се програмата да е с бюджет 250 хил. лева годишно и за две години курс на обучение да преминат 400 ученици и 60 учители. Министър Кунева е посочила, че очаква от бизнеса помощ за изготвянето на входящите тестове.

Освен в Бургас другите градове, където ще се отворят ИТ центрове, са София, Русе, Правец и Пловдив.

„Днешното споразумение е една голяма крачка напред. Стотици младежи ще се обучават в професиите на бъдещето, това ще помогне на тези млади хора да останат и да намерят своята реализация в България“, е заявил президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемонията по подписването на споразумението, съобщиха от МОН. По думите му, този проект може да последва добрия пример на дуалното обучение.

Стамен Кочков, председател на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), е коментирал, че споразумението ще помогне за решаване на най-големия проблем на ИТ индустрията – недостига на кадри.

„Няма бизнес без високи технологии, което означава, че без развитие на ИТ кадри, ще се забави развитието на икономиката на страната. Софтуерната индустрия осигурява 2 % от БВП на България, посочи той и добави, че въпреки че заетите са няколко хиляди, данъците и осигуровките се равняват на четвърт милиард на година. Това е структуроопределящ сектор за икономиката“, е казал той и е посочил, че целият бизнес разчита днешното споразумение да доведе до благоприятен ефект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама