Собственици на земи протестираха в Черноморец (снимки)

14:07, 10 дек 16 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственици на земи в град Черноморец излязоха на протест. Те недоволстват от решение на Министерския съвет отпреди месец, с което над 200 декара земя в местността Червенка, на които има изоставени военни складове, от публична стават частна държавна собственост. Местните са притеснени, че по този начин Министерството на отбраната подготвя търг за земята и тя ще бъде продадена. Парцелите са техни, но са одържавени по времето на комунизма, като нито един от собствениците им не е обезщетен.

Група около 50-60 души се събра в центъра на Черноморец. Там беше и кметът на града Добри Добрев. Пред журналисти той заяви, че при него досега не е идвало писмо от военното министерство, не му е искано и становище за земята. Той смята, че след като е отпаднала необходимостта от ползване на терените от военните, значи би трябвало да се върнат на техните наследници.

„Оптимист съм. Министерският съвет трябва да ни чуе. Смятам, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен. Ако знаеха каква е истината, едва ли щяха да вземат решение за продажба на тази земя“, каза Добри Добрев.

С развети знамена и плакати с надписи като „Отбранители „да“, крадци на земята ни „не“, „Стига кражби и продажби“, „Червенка винаги ще бъда наша земя“ протестиращите поеха първо към паметника на загиналите за свободата на Отечеството местни воини. Там поднесоха цветя, след което се оправиха през града към местността Червенка.

Те спряха пред ръждясалата ограда на земите, където има сграда на пазача. Въпреки че на вратата пише, че обектът се охранява, никакъв гард не се появи поне да попита какво искат хората.

Протестиращите се наредиха пред оградата, извикаха няколко пъти „Мафия“ и се разотидоха. Те обаче имат намерение да продължат с протестите, ако не бъдат чути. Дори заплашват да блокират магистрала „Тракия“, ако се наложи.

Около 80 са били първоначалните собственици на земи в местността Червенка, сега наследниците им са няколко стотици. Имотите са доста апетитни, тъй като се намират до морето, с гледка към Созопол и остров Свети Иван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама