Бургаски съдия изнесе открит урок пред ученици от Английската гимназия

15:42, 08 дек 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С открит урок на тема „Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите“ Окръжен и Районен съд – Бургас продължиха Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Лекцията, която се превърна в дискусия, изнесе пред ученици от X а клас на Профилирана гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ окръжният съдия Таня Маркова.

За Английската гимназия датата 8 декември е символна, като знак на знанието и свободолюбивия дух. В контекста на празника окръжният магистрат апелира пред младите хора колко важно е да бъдат информирани и знаещи; запознати със своите отговорности, права и задължения. Съдия Маркова се аргументира с делата, които води като граждански съдия и не пропусна да разкрие принципите на работа на съда в наказателното производство, към което проявиха интерес учениците. На проведената днес среща – лекция от образователния цикъл, по който продължават да работят активно двата съда, бяха представени стъпките на създаване на едно досъдебно производство; етапите на писане на съдебен акт и подвеждането на едно лице под наказателна отговорност. Учениците се интригуваха от съдебния казус в българското правосъдие „Презумция за невинност“.

Следващата лекция е на тема „Как може да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги“. Тя ще бъде изнесена отново пред ученици от Английската гимназия в Бургас на 15 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама