Университет за пенсионери открива филиал в Бургас

13:33, 08 дек 16 / Любопитно 25 872 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национален български университет „Трета възраст” ще открие филиал в Бургас. Това съобщи неговият ректор акад. проф. д-р Ганчо Попов по време на първия 8 декември, който над 200 студенти от висшето учебно заведение празнуват в културен дом „Средец” в столицата.

„Вече имаме клуб в Пловдив. Предстои откриване в Бургас, а по-нататък и в други големи градове. Нашият девиз е: Да възкресим втората младост в хората от третата възраст” – сподели акад. Попов по bTV.

Думите му бяха потвърдени и от настоящата студентка в университета за хора с посивели коси Пепа Аргирова.

„Ние в Бургас ще направим един такъв филиал на университета „Трета възраст“ и сигурно е, че тази идея ще се популяризира, тя вече е в действие и ще обхване много голям кръг от хора“ – заяви тя.

Основен акцент в обучението на пенсионерския университет е компютърната грамотност. Причината е, че възрастните хора искат да общуват с децата и внуците си, които се намират в чужбина. За целта се търси съдействие от министерствата и агенциите, които предоставят старите си компютри. Друг актуален предмет на обучението е свързан със здравословния начин на живот, като лектор е известният проф. д-р Христо Мермерски.

Университет „Трета възраст“ беше открит през октомври тази година в София. Идеята на създателите на първото по рода си учебно заведение у нас е да помогнат на хората над 55 години да преодолеят социалната изолация, в която изпадат голяма част от тях в така наречената „Сребърна възраст“. Лекциите са абсолютно безплатни, а лекторите преподават на доброволни начала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама