Зам.-министър Николова в Бургас: 300 млн. лв. ще са за възобновяването на образователната инфраструктура

13:32, 05 дек 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„13 % от средствата по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ са осигурени за образованието – това са над 300 млн. лв., които ще се фокусират върху възобновяването на образователната инфраструктура“. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в Бургас по време на откриването на обновения двор на ОУ „Елин Пелин“ в „Меден рудник“.

Тя посочи, че 35 % са договорените средства по Оперативната програма и 14 % от тях вече са разплатени към бенефициенти на МРРБ.

Николова коментира още, че Бургас отново е първенец, тъй като обновяването на двора в ОУ „Елин Пелин“ е първият обект, изпълнен по новата оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“.

„В този смисъл тази спортна площадка може да бъде повод за гордост и за пример как трябва да изглеждат всички спортни площадки в нашите училища. Училище „Елин Пелин“ получи своето безвъзмездно финансиране в предходния програмен период, като беше финансирана основно енергийната ефективност на сградния фонд“ – каза още Деница Николова.

Проектът, като цяло за образователна инфраструктура на Община Бургас за този програмен период, е за над 18 млн. лв. Само за ОУ „Елин Пелин“ е на стойност близо 1 млн. и 700 хил. лв.

Цялостната реконструкция на двора в училището включва подмяната на всички настилки. Спортните площадки са оборудвани със съвременно ударопоглъщащо покритие. Обновеното дворно пространство разполага с три игрища за баскетбол, по едно за волейбол и минифутбол, нова лекоатлетическа и две площадки за фитнес на открито.

Проектът ще осигури възможност за провеждане на занимания на открито и условия за децата да прекарват повече време на чист въздух.

Новият двор на учебното заведение бе осветен от отец Стилиян от храм „Св.Николай Чудотворец“.

На церемонията по официалното откриване присъстваха също кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Учениците на ОУ „Елин Пелин“ пък бяха подготвили поздравителна програма за всички присъстващи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама