Ваньо Вълчев е носителят на „Златен Пегас“ за 2016 г.

17:29, 02 дек 16 / Култура 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Класикът на нежната лирика в Бургас – Ваньо Вълчев, е носителят на голямата награда за литература „Златен Пегас“ за 2016 г. Статуетката му беше връчена от кмета Димитър Николов на кратка церемония в Община Бургас. Авторът на „Телефонна любов“ е отличен за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и национална култура. Вълчев получи и плакет „Петко Росен“ за книгата „Бягство към Византия“.

„Естествено е, че съм развълнуван. Радостен съм от доверието на колегите, които са ме номинирали. Щастлив съм, че получавам тази награда в града, в който е минал целият ми съзнателен живот“, заяви Ваньо Вълчев. Той се пошегува, че е разбрал намека на пишещите му колеги, които са го номинирали за наградата, и си взима бележка.

Обявени бяха и носителите на тазгодишните литературни награди за поезия и проза. Плакет „Христо Фотев“ журито присъди на Лилия Христова за стихосбирката „Ориса ме Алиса“. Плакет „Пегас“ получи Живка Иванова за сборник й с разкази „Плетачката“.

„Подмладили сте се за една година“ – обърна се кметът Димитър Николов към пишещото братство в Бургас. Той им пожела да са много вдъхновени и мотивирани и да се увеличава и подмладява читателската им аудитория. Кметът отдаде почит на двама от доайените на бургаската литература, които си заминаха от този свят през годината - Атанас Радойнов и Иван Бубалов.

„Искайте повече от нас, защото това, което сме постигнали през годините, не е достатъчно – не само от кмета и от администрацията, но и от Общинския съвет. Убеден съм, че следващата година ще бъде по-обогатена със събития, ще има повече средства за бургаските писатели, защото вие сте нашата визитна картичка и ние се гордеем с вас“ – добави Николов и им честите празника на Бургас в аванс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама