Търсят берачи на плодове в Португалия и Испания

12:16, 23 ное 16 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агенцията по заетостта е обявила набиране на кандидати за бране на ягоди в Испания. Предстои набирането и на берачи на малини в Португалия. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната служба по заетостта в Бургас Пенка Кирилова.

В Испания се търсят жени между 18 и 45 години. Те трябва да притежават опит в селскостопанската работа и да са с подходящи физически данни, предвид начина на бране и високите температури.

Работата е сезонна. Началната дата е 1-ви февруари 2017 година. Работното време е съгласно колективния трудов договор на провинция Уелва – 6,5 часа на ден, а броят на работните дни зависи от атмосферните условия и производителността.

Заплащането е между 37 и 39 евро на ден след приспадане на данъците и удръжките за осигуровки. Настаняването се поема от работодателя, но се заплащат режийни разходи за ток, вода и газ. Разходите по пътуването до Испания се поемат от кандидатките, а връщането до България се покрива от работодателя, при условие, че работничката остане до края на кампанията по прибиране на плодовете.

Кандидатстването се осъществява в Бюрото по труда. Офертите са публикувани в националния EURES сайт – в рубриката „Работни места“. Крайният срок е посочен във всяка оферта.

„В Португалия, освен берачи на малини, се набират и супервайзори (ръководители на група) за всяка от фермите, в които има български работници. Срокът на заетост е 2-3 месеца. Началото се очаква да е в края на февруари или началото на март следващата година. Могат да кандидатстват както мъже, така и жени. Кандидатите трябва да са физически здрави, да имат минимум основно образование за берачите и средно или висше за супервайзорите“ – посочи Кирилова.

Предимство дава опитът в селскостопанската работа и за двете длъжности, както и опит в ръководене на екипи за супервайзорите. Владеенето на език е задължително само за ръководителите на групи.

Работата на берачи е за лица, които познават селскостопанския труд и са свикнали на ежедневни натоварвания, на работа на открито, при високи температури.

Месечното нетно възнаграждение варира между 718 и 1068 евро за берачите и между 927 и 1227 евро за супервайзорите.

Осигурено е безплатно настаняване. Работната седмица е 40 часа с възможност за извънреден труд.

За да кандидатстват по обявата, берачите на плодове трябва да попълнят апликационна форма в Бюрото по труда. Срокът е до 6-ти януари 2017 г. Работодателят ще проведе интервюта със записаните кандидати през втората половина на същия месец.

Супервайзорите трябва да подадат CV на английски език, както и да попълнят апликационна форма по образец, отново на английски, в Бюрото по труда. Това трябва да стане в срок до 30 ноември. Кандидатите могат да изпратят тези документи и на [email protected] .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама