Атанас Зафиров: Смесен тип избирателна система би била разумен вариант

15:35, 21 ное 16 / Политика 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Аз лично смятам, че един смесен вариант на избирателна система ще е разумен – тип немски. Там има една национална листа. Тези мажоритарни гласове, които се загубят условно на първи тур, се преливат в тази национална пропорционална листа. Може това е доста по-справедлив и разумен подход“. Това заяви пред медии в Бургас народният представител от ПГ на Коалиция „БСП лява България“ Атанас Зафиров във връзка с провелия се национален референдум и дали трябва да има мажоритарни избори.

Той заяви, че защитниците на тази формула, която се предлага, е добре да знаят, че тя е уникална и никъде в Европа я няма по начина, по който се предлага.

„Това някак си не се казва. Ние сме на път да опитаме пореден експеримент“, каза Зафиров.

Депутатът Петър Кънев пък посочи, че преди балотажа на президентските избори всички политически партии подкрепиха точката за мажоритарни избори, а сега започват леко да го правят с коментари.

„Дали ще е немската система 120:120, дали ще е друга система, тепърва предстои този разговор. Общо взето всички говорят за тази мажоритарна система и тепърва чакаме да ни обяснят за какво става въпрос“, каза Кънев.

Местният лидер на БСП Николай Тишев добави от своя страна, че в този парламент основна опозиция ще бъдат малките партии. При въвеждането на чисто мажоритарно гласуване тези партии ще изчезнат. При положение, че при мажоритарни избори реално най-големият взема всичко, партията „Х“ прави правителство, това са министри, зам.-министри, областни управители и т.н. Това означава, че един месец след изборите, може би в 15-20 многомандатни района, ще има нови избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама