Петгодишно бургазлийче стана лице на конкурса „Орфееви таланти“

15:40, 09 ное 16 / Култура 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петгодишната Мария Стойчева от Бургас бе избрана за лице на най-престижния детски национален музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти". Това се случи след оспорвано гласуване в интернет през октомври, в което взеха участие общо 17 деца от цялата страна, носители на награди от национални и международни конкурси. Целта беше да се избере лице, което да представи достойно конкурса за български фолклор "Орфееви таланти" в Пловдив в края на март 2017 г.

Мария Стойчева е родом от Бургас, посещава ОДЗ "Калина Малина" в квартал Ветрен и въпреки че е само на 5 години, е носител на редица престижни награди за български фолклор. Само тази година малката Мария е взела участие в 16 конкурса в цялата страна, като не е отличена в само един от тях.

Освен че ще бъде лице на фестивала в Пловдив, Мария също ще вземе участие в него. За целта талантливото момиче подготвя 2 народни песни, с които ще се включи в състезателната програма. Момичето само проявява интерес към всичко, свързано с българския фолклор и започва да пее от съвсем малка. Добрата си подготовка 5-годишната Мария дължи на родителите си, които са музиканти и преподават в музикалната паралелка на СУ "Добри Чинтулов" в Бургас.

XVII издание на Националния музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти" ще се проведе в края на месец март в Пловдив. Освен за фолклорни песни той е насочен и към изобразителното изкуство, народните носии и музикалните инструменти. Журито е съставено от преподаватели в националната Музикална академия в София. Конкурсът се организира от Българския национален младежки фолклорен съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама