С ултразвукова енергия разбиват камъни в бъбреците в Бургас

11:35, 07 ное 16 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Литотриптер – апарат, който разбива камъните от разстояние – с ултразвукова енергия, вече е на разположение на бургазлии. Той се намира в УМБАЛ-Бургас, съобщиха от болницата. Методът се нарича екстракорпорална (извънтелесна) литотрипсия. Ултразвуковите вълни въздействат върху кристалната решетка на камъка и я разрушават. Процедурата се препоръчва като златен стандарт на всички международни конгреси на урологичната общност. Тя е най-добра за пациентите, защото е неизвазивна и нетравматична.

По време на процедурата пациентът ляга върху кушетката на апарата. Ултразвуковите вълни проникват в тялото, стигат до камъка и го раздробяват на песъчинки, които се изхвърлят физиологично. Пациентът не чувства болка. Процедурата трае половин час. Покрива се от Здравната каса.

Литотриптерът е единствен в Югоизточна България, затова вече има листа на чакащите, съобщи началникът на Отделението по урология в бургаската болница д-р Николай Миринчев. В екипа, който извършва процедурите, е и инж. Румен Динев от Медицинска академия. Той е част от учените, въвели метода у нас.

Податливи на литотрипсия са камъни в бъбреци, уретер, пикочен мехур, с големина до 2 см. Камъните се доказват с рентгенова снимка. Противопоказания за метода са приемът на антикоагуланти  (лекарства, пречещи на кръвосъсирването). Когато приемът се спре, процедурата може да бъде проведена.

Заради твърдата вода бургазлии са предразположени към образуване на камъни в бъбреците. Наследствеността също е фактор. Затова методът има огромна социална значимост и е придобивка за всеки бургазлия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама