Свързвани с Пеевски и Божков фирми сред кандидатите да строят обхода на Ахелой за 26 млн. лв.

19:22, 04 ное 16 25 1051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем са отворените оферти за строителството на обхода на Ахелой - път І-9 Слънчев бряг – Бургас, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Участъкът е с дължина 4,5 км. Индикативната стойност на поръчката е 26 млн. лв. без ДДС.

Отворените оферти по реда на постъпването им в деловодството на АПИ са на:

Консорциум „СТРАБАГ АХЕЛОЙ“ ДЗЗД, с участници: „ЩРАБАГ“ ЕАД и „СТРАБАГ АГ - клон България“ КЧТ;

„Обединение Ахелой БПА 2016“, в което са: „ПЪТСТРОЙ-92“ АД; „БРИЛЯНТ-СЛЪНЧЕВ БРЯГ“ ООД И „АЛФА АДВАЙС“ ЕООД;

„Автомагистрали Черно море“;

„СБ Ахелой“ ДЗЗД, с участници: „ПСТ Груп“ ЕАД и „Бургаспътстрой“ АД;

„Хидрострой“ АД;

ДЗЗД „АПП Ахелой“, в което са: „ПЪТИЩА ПЛОВДИВ“ АД и „АГРОМАХ“ ЕООД; 

„Трейс Груп Холд“ АД.

Сред дружествата има някои, свързвани с доста добре познатите имена на Васил Божков и Делян Пеевски.

Според информация на capital.bg "ПСТ Груп" е част от пътния холдинг на Васил Божков до 2014 г. В две последователни смени на собствеността дружеството преминава към офшорни компании, свързани с Първа инвестиционна банка. Цялото предприятие е заложено в банката за над 55 млн. лв. Доскоро дялово участие в "ПСТ Груп" се приписваше на депутата Делян Пеевски. След ударното спиране на обществени поръчки от премиера Бойко Борисов през февруари последва разместване в сектора и политикът бизнесмен излезе от някои от компаниите. Строителната "Водстрой 98" например беше продадена на "Хидрострой", а от директорския борд на "ПСТ Груп" излезе пътният експерт Цветан Цонев. В момента в управата на ПСТ е единствено бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев, сочен за лицето на ПИБ в компанията.

"Бургаспътстрой" от групата на "Холдинг Пътища" на Васил Божков печели обществената поръчка от 2006 г. за обновяването на пътя Царево - Ахтопол - Резово. Впоследствие обаче се оказва, че предвиденото ново трасе на пътя минава през зони от "Натура 2000", в които не може да се строи, и процедурата е прекратена.

И около други от кандидатите да строят обхода на Ахелой се разшумя през тази година. През март от прокуратурата обявиха, че строителните фирми "Агромах" и "Пътища Пловдив" се разследват за укриване на ДДС в размер на 14 млн. лева. Двете компании са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. Те са получавали доставки от "буферни" фирми, чрез които са си осигурявали необходимите документи за намаляване на дължимия данък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама