Ученици ще творят върху личността на Шимон Перес, победителят отива в Израел

10:34, 30 окт 16 / Култура 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, чието седалище е в Бургас, обявява четвъртото издание на ежегодния национален конкурс за ученици „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата на литературната надпревара тази година е: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм“.

Изборът на темата е своеобразен израз на признание и уважение към големия израелски държавник и радетел за мир Шимон Перес, носител на Нобелова награда за мир, познат в цял свят като последния от великите бащи - основатели на Израел.

Ученическите разработки трябва да съдържат разсъждения, основани на  цитати от негови изказвания и интервюта и свързани с житейския и политически път на Шимон Перес.

Организаторите предлагат шест фрагмента от негови изказвания, които да бъдат основа за размисъл в литературните творби (вижте прикачения файл). Младите автори следва да направят избора си между тях, като един от цитатите бъде мото на техните есета.

„Насочваме вниманието на подрастващите към темата за хуманизма и делото на Шимон Перес, който е синоним на последователна политика за постигане на световен мир. Така целим младите хора да утвърдят в себе си необходимостта от отговорност за собственото си бъдеще и за средствата, с които то да бъде постигнато. Животът и делото на Шимон Перес дават красноречиви примери за непрекъснатата връзка между история и съвременност, както и за важността на изборите, които прави отделният човек - за себе си и за обществото”, обосновава темата председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

Според регламента в конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна.

Конкурсът стартира на 1 ноември. Участниците могат да изпращат своите  произведения до 10 март 2017 г. на адрес: [email protected] или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф”.

Ученическите произведения ще бъдат оценени от авторитетно жури с председател Михайлина Павлова - главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и членове: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.

Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2017 г.

Победителят в четвъртото издание на конкурса ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел, на разноски на организаторите. По традиция първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място ще получат парични премии - 200 и 150 лева. За най-добре представилите се център „Алеф” организира посещение в Бургас и участие в тържествената церемония, както и други изненади.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама