ВСС уволни бургаския прокурор Светлозар Костов

16:33, 26 окт 16 25 603 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С осем гласа "за" и два "против" прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да наложи най-тежкото наказание – уволнение на обвинителя от специализираната прокуратура Светлозар Костов. Това съобщиха от ВСС.

Наложеното днес най-тежко наказание на Костов - освобождаване от длъжност, бе следствие на дисциплинарно производство, започнало през 2014 година, по предложение на няколко членове на съдебния съвет - Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Даниела Костова, Румен Боев, Мария Кузманова, Милка Итова, Каролина Неделчева, Светла Петкова, Васил Петров и Михаил Кожарев, пише сайтът dnevnik.bg.

То започна след сигнал на колегите на Костов, че в прокуратурата е създадена нетърпима работна среда. Те възроптаха срещу методите на управление на ръководителя им. Предложението на дисциплинарния състав по това дело беше за по-леко наказание - да бъде понижен до ниво "районен прокурор". Миналата седмица стана известно, че е постъпило ново предложение - Костов да бъде освободен. Беше решено Костов да представи писмена защита.

Не са известни аргументите, с които Костов е уволнен. Заседанията по дисциплинарни производства са закрити.

По друго дисциплинарно дело, започнало по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, в края на септември 2015 г. Костов бе освободен от ръководния пост в спецпрокуратурата.

Светлозар Костов беше наблюдаващ прокурор по делото срещу Алексей Петров и групата обвиняеми с него, което продължава шеста година. Първоначално той стана известен през 2009 г., когато като заместник окръжен прокурор на Бургас обяви, че прокуратурата успяла "да върже кънките на Стависки". Става въпрос за присъдата на бившия шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който бе осъден ефективно на втора инстанция за причиняването на смърт на едно лице при катастрофа и нанасянето на тежка телесна повреда на друго. В крайна сметка ВКС присъди условно наказание за Стависки.

През 2008 г. Костов е прокурор и по делото срещу наркобандата на Димитър Желязков–Очите, който вече е изтърпял присъдата си по това обвинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама