Средно по 56 851 лв. струва всяка една от новите автобусни спирки в Бургас

07:29, 25 окт 16 25 1517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
56 851 лв. е средната цена на всяка една от новите автобусни спирки в Бургас, които бяха изградени по маршрута на новите линии на интегрирания градски транспорт в града. Това съобщава кметът Димитър Николов в писмен отговор на питане от общинския съветник от БСП Николай Тишев.

Основните строително-монтажни дейности, които формират цената за изграждане на една автобусна спирка, включват заслон за пътници и платформи за крайни терминали.

За заслона е използвана специално подготвена и предварително обработена метална конструкция с тегло 15 200 кг за крайните спирки и 6900 кг за междинните. Тази конструкция е допълнително обработена с трикомпонентна защита, покривът е защитен със защитен триплекс, монтирани са и ветробрани на собствена носеща конструкция със защитно стъкло.

По платформите за крайните терминали за извършени земни, кофражни и бетонови работи; изградени са рампи и парапети за трудноподвижни хора; обзаведени са с кошчета, цветарници, места за сядане и др. Платформите са оборудвани с елзахранване, анти лед система, слаботокова инсталация за осигуряване на комуникационна свързаност.

Дължината на платформите и височината на бордюрите са съобразени с тези на превозните средства. Височината и покритието на заслона са направени в съответствие с пешеходните подходи към вратите на рейсовете. Осигурена е комуникационна обезпеченост в съответствие с въвеждането на системи за видеонаблюдение, информация за пътниците и електронната билетна система.

Ценовите оферти на участниците в обществената поръчка са формирани при показатели, ненадвишаващи стандартните проценти: за труд – до 100 %; за механизация – до 40 %; стандартна печалба – до 10 %.

Като се вземат предвид всичките тези показатели, средната цена на спирка възлиза на 56 851 лв., пише Димитър Николов.

Питането на Николай Тишев беше провокирано от изказване на общинска сесия в началото на годината на зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев. Тогава той обяви, че цената на една нова автобусна спирка, изградена по проекта „Интегриран градски транспорт в Бургас“, е 55 000 лв. Тази стойност изненада общинските съветници, струвайки им се прекалено висока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама