Гонят Румен Овчаров от ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“

16:11, 18 окт 16 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на енергетиката стартира процедура за промени в ръководствата на три големи компании у нас, сред които е и "Лукойл Нефтохим Бургас".

Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в нефтената компания, съобщават от МЕ. 

Бившият министър на икономиката и енергетиката от правителството на тройната коалиция влезе в надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ през октомври 2013 г. в качеството му на надзорник. Тогава той е предложен от руската компания майка „Нефтена компания Лукойл“, а не от българската държава, която чрез икономическото министерство държи златна акция в бургаската рафинерия. Това сочи заявлението за вписването му в надзора, публикувано в регистъра, твърди investor.bg.

Румен Овчаров беше министър в правителството на Сергей Станишев, но не изкара пълния мандат и се оттегли от поста си в средата на 2007 година. Причината за това стана разразил се корупционен скандал, свързан със скрита приватизация на Булгартабак холдинг.

Овчаров е и бивш председател на софийската организация на БСП. Бил е и министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов. Депутат е в четири поредни Народни събрания – от 38-ото до 41-вото.

Другите две промени, които прави Министерството на енергетиката, са в проектната компания "Ай Си Джи Би", от което освободен в качеството си на член на Съвета на директорите ще бъде Асен Гагаузов, както и в Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", от което се освобождава Петър Димитров от поста член на Управителния съвет.

Промените ще влязат в сила след спазване на нормативноопределената процедура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама