Училище на открито създадоха в Свети Влас

12:56, 18 окт 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учебно пространство от нов тип откриха в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Свети Влас. То носи името „OUT-OF-SCHOOL“ - училище на открито, и е създадено върху 200 кв.м неизползваемо дворно пространство, съобщиха от Община Несебър.

Проектът интерпретира слабо познатата тема в България за класна стая на открито и я обогатява чрез изнасяне под небето на основни училищни функции – учебна зона, зона за хранене, амфитеатрална зона за концерти и културни мероприятия, зона за отдих, зона за игра.

Общата стойност на проекта е 52 хил. лв. За неговата реализация са помогнали и родителите на учениците, които заедно с децата са събрали 1800 лв. чрез благотворителен базар.

„OUT-OF-SCHOOL“ подтиква към експериментални методики на преподаване. Например учене чрез мултисензорно преживяване, като се ангажират сетивата на обоняние, слух, вкус и зрение, или усвояване на знания посредством интердисциплинарна програма, или чрез размиване на границата между академичното обучение и творческата игра.

Друг позитивен ефект на този тип проекти е създаването на връзка между училището и квартала, в който се намира. Достъпът на учениците до квартала често прераства в училищни проекти с обществена полза, които възпитават социална ангажираност и отговорност у децата. От друга страна, достъпът на жителите на квартала до класната стая и образователния процес насърчават местното доброволчество. Не на последно място ученето на открито подтиква към изследователска дейност и спомага за фундаменталното разбиране на природните процеси.

Проектът е разработен от арх. Галина Милкова и дизайнер Недко Николов съвместно с директорът на училището Чубрина Стефанова. „OUT-OF-SCHOOL“ е четвъртият образователен проект на архитектурното студио в страната и вторият, разработен за училището в Свети Влас, който разбива каноните на традиционните училищни пространства и предоставя възможност за съвременни алтернативни образователни практики.

Миналата година студиото зарадва децата в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с проекта „5 СТАИ“ – многофункционално пространство, търсещо решение на проблема за детската агресия чрез канализиране на ученическата енергия в творчески и социални дейности. Тогава новата придобивка се превърна в притегателен център за ученици от всички възрастови групи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама