БСП и НФСБ атакуват новия данък за таксиметров превоз в Бургас

17:38, 09 окт 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП и НФСБ обжалват пред областния управител на Бургас новия местен данък за таксиметров превоз на пътници. В жалба до губернатора Вълчо Чолаков, подписана от лидерите на двете партии в града – Николай Тишев и Ангел Божидаров, се настоява Решението на Общинския съвет, с което бе приет новият налог, да бъде обявено за незаконообразно.

Предмет на атака е чл. 67 от Наредбата за местните данъци, според който годишният налог за таксиджиите е 660 лв. Тази сума е входирана като допълнение към докладната записка на кмета Димитър Николов в деня на заседанието. Това на практика представлява предложение за промяна във внесен за разглеждане проект за изменение на Наредба и като такова следва да бъде предоставено в писмен вид не по-късно от 7 дни преди заседанието на Общинския съвет, на което ще се разглежда проектът. Тъй като това не е направено, според двете партии е допуснато нарушение на Правилника за организация и дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с Община Бургас. Заради това от БСП и НДСВ настояват областният управител да отмени цялото Решение за данъка за таксиметров превоз.

Припомняме, че в докладната си кметът Николов искаше данъкът за таксиджиите в Бургас да бъде 900 лв. на автомобил. Това предизвика негативна реакция от страна на таксиметровите фирми в града, чиито представители влязоха с плакати в Общинския съвет по време на сесията, протестирайки срещу предложението. Те настояха размерът на данъка да е не повече от 300 лв. Същевременно общинският съветник от ГЕРБ Димитринка Буланова предложи компромисен вариант от 660 лв., който и бе приет от местния парламент.

Въпреки това таксиметровите шофьори напуснаха залата недоволни и дори влязоха в остър диалог с кмета Димитър Николов в коридора на Дома на нефтохимика, в чиято сграда се провеждат заседанията на Общинския съвет. От опозицията пък намериха удобен повод да критикуват местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама