Създават първото иновативно училище в Бургас

12:04, 07 окт 16 25 1059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Бургас ще се открие първото иновативно училище. Това ще бъде новостроящото се ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, което ще се намира на мястото на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа (познат като Интерната). В момента се осъществява мащабна реконструкция на сградата със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ – „Подобряване на образователната инфраструктура“.

В докладна записка кметът Димитър Николов посочва, че през последните няколко години броят на учениците в начален и прогимназиален етап в Бургас непрекъснато нараства. За учебната 2016/2017 година са приети 2396 първолаци, а за 2015/2016 г. – 2219. Предвид факта, че последното основно общинско училище в Бургас е открито преди 28 години, безспорно е назряла необходимостта от откриване на ново основно училище.

С разпоредбата от новия Закон за предучилищно и училищно образование в сила от 1 август тази година се въвежда понятието „иновативни училища“. Това са училища, които постигат подобряване на качеството на образованието, като разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението; организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и учебната среда; използват нови методи на преподаване; разработват по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове. Община Бургас има желание и капацитет да подготви документи и да кандидатства пред МОН за обявяване на новото училище за иновативно.

ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ разполага с необходимите налични ресурси и капацитет за осигуряване на иновативно обучение на учениците. То представлява изцяло ремонтирана масивна триетажна сграда-учебен корпус с площ 3889 кв.м. Проектът предвижда вътрешно преразпределение на бившите спални помещения в съществуващата сграда и обособяването на съвременни учебни стаи с максимално ясни технологични връзки. Предвидени са необходимите ремонтни дейности във всички нива и помещения на сградата за осигуряване на необходимия комфорт и съвременен интериор. В прилежащата дворна площ са предвидени дейности за благоустрояване, като зелени площи, площадки за игра на учениците с твърда настилка, стационарни уреди за игра във фитнес зоните и изискуемите спортни площадки.

Новото основно училище ще разполага с централизиран електронен пропускателен режим за учителите и учениците, който ще гарантира тяхното спокойствие и сигурност. В сутерена ще бъде разположена модерна гардеробна за учениците, за които ще бъде предвиден пълен комплект униформено облекло с отличителни знаци на училището. Предвидено е иновативно оборудване на учебни кабинети по езиково обучение, природни науки, информационни технологии, изобразително изкуство и музика. Училището разполага с 18 класни стаи, чието оформление и обзавеждане предполага иновативна организация на преподаване и учене.

През учебната 2017/2018 година в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ ще бъде обявен прием за общо 148 ученици. Според прогнозните разчети две години по-късно броят на приетите ученици вече ще е 348.

Финансовото осигуряване на новото училище ще бъде предвидено от бюджета на Община Бургас за периода от 1 януари до 31 декември 2017 г., след което школото ще получава финансови средства по Формулата за разпределение на средствата по единните разходни стандарти за 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама