Финализират преговорите за минимални заплати по категории персонал

15:52, 05 окт 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента се водят финалните преговори за въвеждането на минимални заплати по категории персонал. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров при посещението си в Бургас. Ако това стане факт и тези категории персонал имат своята минимална заплата, за дадената икономическа дейност, като договорен процес и резултат, няма да има нужда от единен коефициент. Ще има просто по-голяма прецизност.

„За нас това дори е по-добрият вариант. Няма все още окончателно мнение на изпълнителната власт. Чакам да чуя отговорите на министъра на труда и министъра на финансите, тъй като договореността между нас и работодателите трябва да бъде облечена в някаква законова уредба и регламент. Вървим към договарянето на минимални заплати по категории персонал, които в момента преговаряме с бизнеса в отговор на тяхното искане за премахване на минималните осигурителни доходи, които приглушиха ушите на всички за това колко били вредни и ретроградни“, каза Пламен Димитров.

Той коментира и това, че една прилична заплата, която трябва да получава един работещ в голям областен град, трябва да е между 800 и 1000 лева чисто. Това трябва да бъде ориентир на всички да гонят тези нива.

Председателят на КНСБ каза още, че вчера е направен и първият пробив в договарянето на заплатите за следващата година в сферата на образованието.

„223 млн. лева правителството ще осигури през 2017 година. Като около 200 млн. лв. са за средното образование, а останалите са за науката и висшето образование. Сигурно е, че дори и тези средства няма да бъдат достатъчни, за да се изпълнят всички изисквания в тази система. Ще се осигури средно по 10 % увеличение на заплатите на учителите в средното образование“, добави Димитров.

Той посочи, че очаква исканията на КНСБ в другите системи също да бъдат коментирани с финансовия министър през следващите седмици, преди още да бъде финализиран и внесен бюджета.

„В сферата на здравеопазването ние очакваме, че трябва да  бъдат осигурени в бюджета на здравното министерство 28 млн. лв., които ще направят възможно увеличение на заплатите с около 20 %  на работещите в центрове за спешна медицинска помощ, а също и ще дадат възможност с около 10 % увеличение на останалите работещи в структурите на министерството“, каза Пламен Димитров.

Освен това е нужно отделно да се коментира и бюджетът на Здравната каса. Там техните искания са за около 260 млн. лева допълнително финансиране. Очакват Министерството на финансите да даде отговор по какъв начин това ще се случва и доколко може да бъде покрито това искане.

Увеличение на заплатите трябва да има и в агенциите.

„Във важните агенции за нас, тези, които събират приходите на държавата, НАП и митници, както и тези, които доставят услуги на хората и бизнеса, за тях смятаме, че увеличението на заплатите им трябва да бъде с 20 %. За случая трябват около 99 млн. лева допълнително“, заяви председателят на КНСБ.

Крещящо наложително е също увеличение на доходите в социалните заведения. Там ръстът трябва да е с 25 %. Димитров определи заплатите на работещите в тези заведения като мизерни.

По неговите думи, има още какво още да се прави и да се желае специално в Бургаска област. От 6-то място по средна работна заплата в страната областта заема сега 9-то място. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама