Близо 2 млн. евро струват седемте нови автобуса за градския транспорт в Бургас

12:11, 05 окт 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
271 700 евро е цената на всеки един от 7-те нови нископодови автобуса за градския транспорт в Бургас, с които общинската фирма „Бургасбус“ ще разшири автопарка си до края на годината. Общата сума за рейсовете е 1 901 900 евро.

Средствата за реализация на проекта идват от различни източници – 1 300 000 лева от Регионалният фонд за градско развитие, 100 000 от самото дружество „Бургасбус”. Съфинансирането, което е задължително условие по програма JESSICA, е осигурено от компания Райфайзен Лизинг България ЕАД.

Договорът за финансов лизинг на превозните средства беше подписан в средата на месец август, което постави старт на дейностите по производство и доставка на новите автобуси. Очаква се те да влязат в експлоатация до Коледа.

Увеличаването на автопарка ще позволи обслужването на кварталите Рудник и Черно море след присъединяването им към Бургас, както и ще осигури модерен градски транспорт към кварталите Минерални бани, Банево и Ветрен.

Производител на новите превозни средства, избран след проведана обществена поръчка, е полската компания “Solaris”. Автобусите имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видеонаблюдение, GPS система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигатели, носители на екологичния стандарт EURO 6, като емисията на изгорели газове е сведена до минимум.

За 2015 г. Бургасбус отчита 31 милиона превозени пътници, което означава, че около 40 % от придвижванията в града са с превозните средства на масовия градски транспорт. Очакванията на дружеството и Общината са, че с новозакупените автобуси броят на превозените пътници от обслужващите квартали ще се удвои.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама