Бургаските ромчета ще учат в нова сграда за 930 хил. лв.

14:57, 30 сеп 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
200 деца от бургаския квартал „Победа“ ще учат в нова сграда за предучилищно и начално училищно образование към ОУ „Христо Ботев“. Тя бе официално открита днес от министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителя на швейцарски офис за сътрудничество Ролан Питон и кмета Димитър Николов.

Сградата е на стойност 930 000 лева, като финансирането е швейцарско. 10 % пък е съфинансирането от Община Бургас в рамките на проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, чиято обща стойност е 2 613 544 лв.

„Ние сме много доволни, защото видяхме, че има много добро сътрудничество между различните заинтересовани лица, между общината, местната общност, партньорите и министерството. За нас важното е не толкова новата сграда, колкото възможността повече хора да имат достъп до образование. Затова днешната проява е една много важна стъпка в този проект, защото имаме повече деца, които ще получат предучилищно образование, което ще им помогне да останат в образователната система“, коментира Ролан Питон.

Министър Русинова също не скри задоволството си от откриването на сградата.

„Преди три години, когато бях ръководител на българо - швейцарската програма, стартирахме тази инициатива със зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева. Днес виждам един истински завършен проект“, каза Зорница Русинова.

Кметът Димитър Николов посочи за пример, че много общини в България затварят и продават училища, заради невъзможност да ги издържат. А в Бургас, само за тази година, се строят четири нови детски градини и две училища.

700 ученици се обучават в ОУ „Христо Ботев“, което е единственото училище в квартала. 75 % от тях са с ромски произход, повечето от децата са билингви и за да могат да научат български език добре, е необходима целодневна форма на обучение. В района няма детска градина, а училището нямаше капацитет да обхване повечето деца от началното училище в целодневно обучение.

ОУ „Христо Ботев“ беше без физкултурен салон до този момент, както и без зала, в която да се провеждат големи родителски срещи, културни събития и празници. Много от децата (около 20 %) не ходят редовно на училище, 8-10 % отпадат от училище след началното образование. Нуждата от подобно обучение в „Победа“ е посочена именно от родителите.

В новата пристройка, която бе открита, се обучават три групи деца в подготвителни групи в задължителна предучилищна възраст и две групи ученици, обхванати в целодневна организация на обучение. На първия етаж са помещенията за учениците и физкултурният салон. На втория са разположени подготвителните предучилищни групи, медицинският и методичният кабинети, кабинети за логопед и психолог, както и за работа с родители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама