Бургаски ученици пишат есе и стихотворение за осиновяването

14:51, 28 сеп 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от Бургас ще се включат в Национален конкурс по темата за осиновяването. Това съобщи днес Мая Казанджиева - директор на Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Общината. Той ще бъде в две направление: поезия - стихотворение, текст за песен и проза – разказ и есе.

В конкурса могат да участват ученици до 18-годишна възраст. Той е анонимен. Текстовете трябва да бъдат изпратени в три екземпляра в Центъра за обществена подкрепа (ЦОП), който се намира в жк „Братя Миладинови“, ул. „Дрин“ № 9.

„Предвидени са награди за класиралите се участници. Професионално жури ще оценява творбите им. Единственото условие е текстовете да не са публикувани досега“, обясни Мая Казанджиева.

Крайният срок за изпращане на художествените творби е 11 ноември. Имената на победителите ще бъдат обявени на специална церемония на 21 ноември, когато се отбелязва Денят на християнското семейство.

Идеята за конкурса се ражда при представянето на филма „Триъгълник от любов“, в която герои са реални хора - биологични родители, осиновители и осиновени. На прожекцията присъства и маестро Стефан Диомов, който се ангажира да напише музика към текста на победителя и така да се роди една нова песен.

Националният конкурс по темата за осиновяването е част от инициативите, с които Община Бургас отбелязва Националната седмица на осиновяването. Тя стартира на 26 септември и ще приключи на 2 октомври.

Информационната седмица на осиновяването ще предложи на децата и интерактивна игра. Тя ще се проведе на 30 септември в Центъра за обществена подкрепа. В играта малчуганите ще имат за задача да осиновят играчка. За целта те ще трябва да попълнят документи, да докажат пред експерти, че са подходящи за „осиновители“. В заниманието ще има моменти на изпитания, в които децата ще разберат, че не всяка играчка е подходяща за тях. Това ще се симулира чрез развиването на алергии от контакта с избрания обект или други нежелани ефекти.

Целта е децата не просто да изберат играчката, която най-много харесват, а тази, която ще е най-подходяща за тях. Според психолозите това е важен урок за подрастващите, който все още много от възрастните не са прочели и разбрали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама